Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Ont i vaden

Ont i vaden

Smärta i vaden kan bero på flera olika saker. Ofta rör det sig om något ofarligt, som en sträckning eller överbelastning. Eftersom smärtan i vissa fall kan tyda på exempelvis en blodpropp, är det dock viktigt att hålla koll på symptomen.

Sök vård för ont i vadenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid ont i vaden

Överansträngning eller skada

Att råka sträcka, överbelasta eller på annat sätt skada vaden är inte ovanligt. Vaden kan exempelvis svullna, krampa, göra ont och kännas stel när du rör dig.

Blodpropp

När du får en blodpropp levrar sig blodet i blodkärlen. I värsta fall kan proppen lossna och fastna i lungorna. Behandlar man i ett tidigt skede utgör den dock oftast ingen fara.

Om vaden svullnar upp, rodnar och blir varm, kan du ha fått en propp. Detsamma gäller om den känns spänd och öm när du känner på den. Benet kan kännas tungt och blodkärlen kan framträda tydligare.

Fönstertittarsjuka

Fönstertittarsjuka karaktäriseras av en gradvis stegrande smärta som beror på att blodet har svårt att passera till musklerna. Om du stannar till och vilar, brukar smärtan klinga av. Tillståndet beror oftast på rökning.

Behandling

Överansträngning eller skada

Ofta räcker det med att vila en tid från aktiviteten som orsakat tillståndet. Ibland kan sjukgymnastik hjälpa. Du kan också få hjälp av en naprapat eller kiropraktor. Även akupunktur kan lindra.

Blodpropp

Om du misstänker att du har en blodpropp, ska du omedelbart besöka sjukhus eller vårdcentral. Det är mycket viktigt att få behandling i tid. Ofta använder man sig av blodförtunnande medel.

Fönstertittarsjuka

Om du röker, är det viktigt att du slutar. Träning brukar också hjälpa. Det finns även ett preparat som vidgar blodkärlen och därmed dämpar smärtan när du går. Din läkare kan vid behov hjälpa dig med detta.

Sök vård för ont i vaden

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i vaden

Vad kan jag göra själv?

Träna regelbundet för att minska risk för skador och sträckning.

Genom att regelbundet röra på ben och fötter under stillasittande, minskar du risken för blodpropp i vaden. Stödstrumpor kan också förebygga problem.

Förebygg risken för fönstertittarsjuka genom att äta hälsosamt, röra på dig och undvika rökning.

När kan Min Doktor hjälpa?

Hör av dig till Min Doktor, om du har problem med vaden. Vi bedömer dina symptom och ser till att du får rätt hjälp.

Min Doktor handlägger inte fall med misstänkt blodpropp. Om din vad är svullen, röd och blir varm, bör du istället omgående kontakta akutmottagning eller vårdcentral.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03