Hem > Hälsa och sjukdomar > Njurar och urinvägar > Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion (blåskatarr) är en vanlig infektion som orsakas av bakterier. Vanliga symptom är att du behöver kissa ofta, att det svider när du kissar och att det gör ont i nedre delen av magen. Urinen kan också vara grumlig och lukta illa.

Sök vård för urinvägsinfektionÖppet alla dagar, dygnet runt.

Allmänt om urinvägsinfektion

Kvinnor får urinvägsinfektion lättare än män, vilket beror på att kvinnor har kortare urinrör. Oftast stannar bakterierna i urinröret och urinblåsan och orsakar så kallad blåskatarr. Om bakterierna sprider sig till njurarna eller njurbäckenet, kan man få njurbäckeninflammation. Urinvägsinfektion smittar inte.

Vid graviditet och i klimakteriet ökar risken för urinvägsinfektion. Det beror bland annat på att hormonbalansen förändras. Vid graviditet kan det också vara svårt att tömma urinblåsan helt när man kissar, vilket kan leda till att bakterier lättare får fäste. Om du är gravid och drabbas av urinvägsinfektion är det extra viktigt att få behandling. Kontakta din barnmorska på mödravårdscentralen eller din vårdcentral.

Det finns ett samband mellan urinvägsinfektion och samlag. Det rekommenderas därför att alltid kissa efter samlag för att tömma urinblåsan och urinröret på eventuella bakterier.

Symptom vid urinvägsinfektion

Vanliga symptom vid urinvägsinfektion:

  • Behöver kissa ofta och det svider när man kissar

  • Ont i nedre delen av magen

  • Känner sig lite frusen (men man har oftast inte feber vid blåskatarr)

Skillnaden mellan urinvägsinfektion och njurbäckeninflammation

Njurbäckeninflammation är en allvarligare form av urinvägsinfektion. Skillnaden mellan urinvägsinfektion och njurbäckeninflammation är var i urinvägarna inflammationen sitter. Oftast får man njurbäckeninflammation när bakterierna har spridit sig uppåt till de övre urinvägarna och orsakat infektion i njure eller njurbäcken. Om du upplever följande symptom, behöver du söka vård, eftersom det kan vara orsakat av njurbäckeninflammation:

Njurbäckeninflammation går oftast över med hjälp av antibiotikabehandling. Om du har svårare symptom och en infektion som spridit sig under lång tid, kan det vara aktuellt att behandlas på sjukhus.

Hur behandlar man urinvägsinfektion?

Lindriga former av blåskatarr kan läka ut av sig själv. Kraftigare urinvägsinfektion behandlas med antibiotika.

Om du har feber, frossa och smärta i ländryggen, ska du uppsöka närmaste akutmottagning.

Urinvägsinfektion hos barn

Urinvägsinfektion är en väldigt vanlig sjukdom hos barn i åldrarna 1-6 år. Symptomen är vanligtvis samma som hos vuxna. Det kan ibland vara svårt att skilja på blåskatarr, njurbäckeninflammation och urinvägsinfektion hos små barn, eftersom symptomen inte är lika tydliga som hos äldre barn. Spädbarn med urinvägsinfektion får oftast sämre aptit i kombination med feber, vilket även är vanliga symptom på andra sjukdomar.

Urinvägsinfektion är vanligtvis helt ofarlig för barn och oftast tillfrisknar de utan medicinering. Svårare urinvägsinfektion behandlas effektivt med antibiotika.

Du kan läsa mer om urinvägsinfektion hos barn här.

Urinvägsinfektion hos män

Urinvägsinfektion är inte lika vanligt förekommande hos män som hos kvinnor. Det beror på att avståndet mellan utevärlden och urinblåsan är kortare hos män. Urinvägsinfektion är vanligare hos män som är över 60 år jämfört med yngre män.

Symptomen beror mycket på var urinvägsinfektionen sätter sig. En infektion i urinblåsan eller urinröret gör oftast att det svider när man kissar. Känslan av att behöva gå på toaletten ofta är vanligt förekommande.

Om urinvägsinfektionen sätter sig i njurarna eller prostatan är det vanligt med feber. Andra vanliga symptom är illamående och smärtor på den inflammerade sidan.

Vid återkommande besvär kan urinvägsinfektion bero på en bakomliggande sjukdom. Beroende på var man får symptom kan andra undersökningar bli aktuella. Några områden som vanligtvis undersöks är:

  • Urinblåsan

  • Urinvägarna

  • Prostatan

  • Njurarna

Det är viktigt att komma ihåg att urinvägsinfektion hos män oftast går över av sig själv eller med hjälp av antibiotika.

Urinvägsinfektion när man är gravid

Risken för urinvägsinfektion ökar när man är gravid. Det beror på naturliga hormonförändringar under graviditeten och att man har en bebis i magen som kan trycka mot urinblåsan. Vanligtvis är urinblåsan tom när man har kissat, men när bebisen trycker på kan det resultera i att urin blir kvar. Detta kan i sin tur öka bakterietillväxten, som senare utvecklas till urinvägsinfektion.

Att få urinvägsinfektion när man är gravid kan innebära en större risk för njurbäckeninflammation (hög urinvägsinfektion). Bakterierna kan sedan spridas vidare till blodbanan och orsaka blodförgiftning, som kan resultera i en för tidig födsel.

Man bör inte prova olika huskurer mot urinvägsinfektion när man är gravid. Det är viktigt att ta kontakt med en läkare som får bedöma om en antibiotikabehandling är nödvändig.

Urinvägsinfektion efter samlag

Risken för urinvägsinfektion ökar efter penetrerande vaginala samlag. Om urinvägsinfektionen orsakas av bakterier, uppkommer vanligtvis symptom efter 2 dagar. Användandet av kondom ökar också risken för infektion, eftersom kondomer innehåller spermiedödande medel som inte förekommer naturligt i kroppen. Samlag med ny partner innebär också en högre risk, eftersom det tillkommer nya och för kroppen helt främmande bakterier i bakteriefloran.

Även om urinvägsinfektion inte smittar så avråds det från att ha samlag, eftersom infektionen kan spridas vidare och hamna högre upp i urinvägarna. Vid eventuell antibiotikabehandling är kroppen dessutom mer mottaglig för infektioner.

Vad kan man göra för att minska risken för urinvägsinfektion efter samlag? Det rekommenderas att alltid kissa efter vaginalt samlag för att tömma urinblåsan och urinröret på eventuella bakterier innan de sprids vidare och orsakar en infektion.

Sök vård för urinvägsinfektion

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för urinvägsinfektion

Vad kan jag göra själv?

Vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket. Det ökar sannolikheten för att du lyckas kissa ut bakterierna. En huskur som vissa upplever att de blir hjälpta av är att dricka osötat citronvatten eller tranbärsjuice. Det gör miljön i urinröret surare och försvårar därmed bakteriernas tillväxt.

För att lindra smärtor vid urinvägsinfektion kan du använda dig av receptfria, smärtstillande läkemedel.

När behöver jag söka vård?

Urinvägsinfektion är vanligtvis en ofarlig infektion med relativt lindriga symptom som går över av sig själv. Om du upplever följande symptom, ska du dock alltid söka vård och behandling:

  • Urinvägsinfektionen går inte över av sig själv – behandling med antibiotika kan vara aktuell

  • Blod i urinen

  • Smärtor i rygg eller mage

  • Feber

Du ska också söka vård och behandling om du har diabetes eller är gravid.

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor om du misstänker att du har drabbats av urinvägsinfektion och behöver behandling. Vi behandlar endast urinvägsinfektion hos kvinnor.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-22

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor