Ta kontroll över din astma

Min Doktor genomför nu ett pilotprojekt för digital uppföljning av astma tillsammans med AsthmaTuner. Hos oss kan du följa din astma dag för dag, och du får individuella behandlingsrekommendationer baserat på din situation och hur du mår just idag.

– Vi på Min Doktor tror att astmapatienter både kan och vill ha mer kontroll över sin astma och sin behandling. Nu erbjuder vi tillsammans med AsthmaTuner astmapatienter att hantera och behandla sin astma hemifrån, säger Henrik Kangro, medicinskt ansvarig hos Min Doktor och fortsätter:

– Systemet sammankopplar patienterna med sjukvården och ger en förbättrad och mer kontinuerlig vård. Baserat på din lungfunktion och dina symptom bestämmer du och din läkare en behandlingsplan som är bäst för dig.

Så fungerar piloten

Du som deltar i pilotprojektet får låna hem en digital lungfunktionsmätare, en så kallad spirometer, som kopplas ihop med appen AsthmaTuner. Mätningen i AsthmaTuner sker i tre enkla steg. Genom spirometern där du mäter din lungfunktion, genom dina symptom när du svarar på ett par enkla frågor om din astma, och slutligen genom att AsthmaTuner och din läkare analyserar din dagliga status och ger dig instruktion om vilken inhalator och hur många puffar som är optimal för dig idag.

– Jag utvecklade AsthmaTuner för att få ett bättre underlag när jag träffar astmatiker, så att vi kan fokusera på viktiga saker som hur deras vardag kan förbättras. Istället för att astmatikern ska försöka förklara hur hen mår vid exempelvis pollensäsong eller vid fysisk aktivitet kan vi se det i mätningarna. Dessutom berättar AsthmaTuner för astmatikern vilken inhalator man ska ta när, säger överläkare Henrik Ljungberg, grundare av AsthmaTuner.

Individanpassad behandling

Du gör först ett besök där läkaren säkerställer att du kan delta i projektet. Därefter får du hem den digitala lungfunktionsmätaren och kan då få din behandlingsplan, den får du i ditt andra besök.

Efter ungefär tre veckor stämmer du och din läkare av att din behandlingsplan fungerar bra för dig. Därefter mäter du din lungfunktion och loggar in i AsthmaTunerappen varje dag eller några gånger i veckan för att få den bästa behandlingen för dig vid varje tillfälle.

Efter tre månader utvärderar du och din läkare behandlingen och bestämmer om du vill fortsätta behandla din astma hos Min Doktor. Besöken kostar 250 kronor per besök. Högkostnadsskydd gäller.

Vill du vara med?
För att delta i projektet behöver du vara diagnostiserad astmatiker. Besvara frågorna nedan för att ta reda på om projektet passar dig. Om så är fallet kommer du få logga in i Min Doktors app för att svara på ytterligare några frågor. Om du vill ha mer information, eller om du har synpunkter är du välkommen att kontakta Min Doktors support.
Genom att använda tjänsten och svara på våra frågor godkänner du våra allmänna villkor och vår integritetspolicy.
Har du en astmadiagnos bekräftad av en läkare?
Ja
Nej