Fler läkarundersökningar på distans med nytt verktyg

2019-06-13

Under våren och början av sommaren har vårdgivaren Min Doktor öppnat fysiska kliniker i Göteborg, Kungälv och Stockholm. Den 12 juni öppnade de portarna till sin nya klinik i Enköping. Där visade de för första gången upp verktyget TytoPro som ska underlätta undersökning och diagnostisering av exempelvis öroninflammationer, hudåkommor, halsont och astma.

– Vi är den första svenska vårdgivaren som kommer att använda TytoPro i större skala. Om pilotprojektet i Enköping visar de resultat vi förväntar oss är tanken att verktyget i fortsättningen ska finnas på alla våra kliniker runt om i landet, säger Daniel Persson, innovationschef Min Doktor.

Verktygets avancerade kameror och ljudupptagningsteknik, samt de tillhörande adaptrarna (exempelvis ett digitalt stetoskop), möjliggör distansundersökningar av hjärta, lungor, öron, svalg, hud, feber och mage. Det gör att sjuksköterskan på kliniken kan undersöka patienten fysiskt, och skicka datan eller bilderna digitalt till läkare som gör sin bedömning på distans.

– Detta gör att vi kan ta ansvar för en större del av vårdkedjan och ta emot betydligt fler typer av patientärenden än tidigare. Det är fantastiskt roligt att bidra till att föra vårdens utveckling framåt på det här sättet och att öka tillgängligheten i primärvården ytterligare, säger Daniel Persson, innovationschef Min Doktor.

Verktyget från Tyto Care används av ledande sjukvårdsaktörer som amerikanska Sanford Health och Clalit Health Services i Israel och har vunnit flera tunga priser internationellt. Detta visar enligt Daniel Persson att uppdelningen mellan fysisk och digital vård håller på att suddas ut, något som även uppmärksammades av deltagare på Min Doktors seminarium Vad mer vill ni veta? tidigare i våras.

– Genom att använda det här verktyget på våra kliniker stärker vi patientsäkerheten och effektiviserar vårdbesöken ytterligare. Det visar ännu en gång att tanken om att vården antingen är digital eller fysisk inte stämmer. Vården blir alltmer digifysisk och här vill vi på Min Doktor ligga i framkant, säger Daniel Persson, innovationschef Min Doktor.

För ytterligare information:

Presskontakt Min Doktor
+46 10-16 00 406
press@mindoktor.se

Min Doktor är ledande inom svensk sjukvård och utvecklar både digitala och fysiska vårdmöten av hög kvalitet. Genom att använda ny teknik ökar patientens delaktighet och såväl effektivitet som patientsäkerhet i vårdprocessen. Bolaget grundades 2013 och ägs idag av bland andra Apotek Hjärtat.