Min Doktors patienter kan genomföra provtagning på Apoteket

2017-12-05

Från och med december erbjuder Apoteket provtagningar för patienter med remiss från den digitala vårdtjänsten Min Doktor. Initialt kommer provtagningarna att ske på apotek i Stockholm, Göteborg och Malmö med ambitionen att inom kort nå ut till fler orter i landet.

För att en läkare ska kunna göra en fullständig bedömning och besluta om eventuell behandling ska sättas in så krävs ibland olika provtagningar. Nu kan fyra olika typer av provtagningar genomföras av särskilt utbildad personal på sju apotek i storstäderna. Den remitterande läkaren hos Min Doktor får sedan provsvaren och kan ta beslut om eventuell behandling. Min Doktors patienter kan förstås som tidigare även vända sig till sjukhus och vårdcentraler för provtagning.

– Det här kommer förhoppningsvis att underlätta vardagen för fler patienter, säger Daniel Persson, affärsområdeschef på Min Doktor. Många vårdcentraler har begränsade öppettider och genom samarbetet med Apoteket får patienterna tillgång till provtagning även under helgen. Jag ser särskilt fram emot att lansera provtagningen i ett par landsting där de offentliga vårdcentralerna inte får ta emot patienter med remiss från oss, säger Daniel Persson.

– För Apoteket är samarbetet med Min Doktor ett sätt att göra det enklare för Apotekets kunder att komma i kontakt med läkare när det behövs. Att även vi nu kan erbjuda provtagningar bidrar till att patienter snabbare kommer igång med sin läkemedelsbehandling, säger Mats Wennberg, ansvarig för samarbetet med Min Doktor på Apoteket.

Fakta om provtagningarna

Proven som kommer att genomföras på Apoteket för Min Doktor är enbart sådana som patienten kan få svar på direkt:

  • Strep A – Svalgprov för att säkerställa om halsbesvär beror på en bakteriell infektion eller virus
  • CRP – Ett CRP-test (i dagligt tal “snabbsänka) med syftet att utreda om det finns en infektion i kroppen och om det är bakterier eller virus som är orsak till att patienten mår dåligt
  • Hb (hemoglobinprov) – kallas i dagligt tal för “blodvärde” och är ofta ett rutinprov som tas tillsammans med andra prover.
  • Glukos – blodsockerkontroll, vanligast att ta vid misstanke om diabetes

De apotek som initialt erbjuder provtagning till Min Doktors patienter är:

Apoteket Scheelegatan, Stockholm Apoteket Björnen, Folkungagatan Stockholm Apoteket Elefanten, Humlegårdsgatan Stockholm Apoteket Svanen, Linnégatan Göteborg Apoteket Korsvägen, Göteborg Apoteket Triangeln, Södra Förstadsgatan Malmö Apoteket i Västra Hamnen, Einar Hansens Esplanad Malmö

Presskontakt Min Doktor: Affärsområdeschef Daniel Persson tel 073 5172601 Kommunikationschef Petronella Warg tel 073 342 49 23

För ytterligare information:

Presskontakt Min Doktor
+46 10-16 00 406
press@mindoktor.se

Min Doktor är ledande inom svensk sjukvård och utvecklar både digitala och fysiska vårdmöten av hög kvalitet. Genom att använda ny teknik ökar patientens delaktighet och såväl effektivitet som patientsäkerhet i vårdprocessen. Bolaget grundades 2013 och ägs idag av bland andra Apotek Hjärtat.