Vårsolen är stark - här får du tips på hur du kan skydda dig

2020-05-11

Vårsolen är äntligen här, och många av oss har längtat efter att få känna solens värmande strålar. Men solstrålarna kan också vara skadliga. Att vistas i solen för lång tid utan skydd och bränna huden kan leda till malignt melanom och andra typer av hudcancer. Hos Min Doktor kan du få hjälp med att bedöma hudförändringar och vid behov få remiss för vidare behandling. I Min Doktors app eller på mindoktor.se får du läkarkontakt snabbt, och du behöver inte boka en tid eller lämna hemmet för att bli undersökt.

Hudcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige efter bröstcancer och prostatacancer och under 2018 rapporterades 8357 fall av hudcancer till Socialstyrelsens cancerregister*. Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer, men om cancern upptäcks tidigt är prognosen god.

– När hudförändringar och födelsemärken växer snabbt och oregelbundet, får former eller färger som du inte är van vid, börjar blöda spontant, eller om du får ett sår eller en knuta som inte läker på ett par veckor är det viktigt att få det undersökt av en läkare, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi hos Min Doktor.

Genom Min Doktors app och på mindoktor.se erbjuds patienter digital bedömning av hudförändringar snabbt, redan samma dag. Läkaren ber patienten ta en bild på eller filma hudförändringen, och ger återkoppling på om uppföljning eller vidare utredning behövs. I de fallen skriver läkaren en remiss för hudspecialistbedömning av hudförändringen.

– Det är viktigt att kolla upp hudförändringar som avviker för att tidigt upptäcka hudcancer, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi hos Min Doktor.

Förutom att emellanåt undersöka kroppen efter avvikande hudförändringar är försiktighet i solen det viktigaste skyddet för att förebygga risken för hudcancer. Att sola ökar risken för malignt melanom, eftersom cancern ofta orsakas av att man bränt sig upprepade gånger. För att undvika att bränna sig är det viktigt att inte vistas i solen mitt på dagen, när UV-index ligger som högst, och att använda effektivt solskydd som täckande kläder, hatt eller keps och solkräm med hög solskyddsfaktor.

– Solkräm fungerar bäst i stor mängd. Ta antingen ett tjockt lager direkt, eller om du föredrar, lägg dubbla lager: applicera först ett lager, vänta i 20 minuter, och lägg sedan ett lager till. Glöm inte bort att smörja in ansiktet, handryggarna och öronen, de kan få mycket sol utan att man tänker på det och får ofta solskador med tiden, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi hos Min Doktor.

Loretos tips för att skydda sig mot solen

  • Skugga och täckande kläder ger det bästa solskyddet
  • Använd hatt eller keps för att skydda ansiktet, och solglasögon med uv-skydd för att skydda ögonen
  • Solkräm med solskyddsfaktor 50 är ett bra komplement till övriga solskydd, om det appliceras rikligt och ofta

* Cancerfonden, Statistik om cancer: https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik

För ytterligare information:

Presskontakt Min Doktor
+46 10-16 00 406
press@mindoktor.se

Min Doktor är ledande inom svensk sjukvård och utvecklar både digitala och fysiska vårdmöten av hög kvalitet. Genom att använda ny teknik ökar patientens delaktighet och såväl effektivitet som patientsäkerhet i vårdprocessen. Bolaget grundades 2013 och ägs idag av bland andra Apotek Hjärtat.