Min Doktor bjuder på blodtrycks­mätning på Alla hjärtans dag

2020-02-13

Cirka en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning lider av högt blodtryck. Många drabbade är symptomfria och därmed omedvetna om att de har ett högt blodtryck, som obehandlat ökar risken för en mängd allvarliga sjukdomstillstånd. Därför bjuder Min Doktor på kostnadsfri blodtrycksmätning denna Alla hjärtans dag, 14 februari.

– Några vanliga orsaker till högt blodtryck är stress, övervikt, för lite motion, rökning och ålder. Att gå med ett förhöjt tryck kan leda till olika hjärt-kärlsjukdomar såsom stroke, hjärtinfarkt och flimmer och till och med njursjukdom säger Eva Liljenström, legitimerad sjuksköterska och områdeschef på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar i Malmö.

Även om många människor som har ett högt blodtryck inte känner några symptom, finns det också de som har symptom. Symptomen kan uppfattas som vaga och ha andra orsaker än just högt blodtryck.

– Huvudvärk, trötthet och sömnsvårigheter är några av symptomen för ett förhöjt blodtryck. Ett blodtryck kan också vara lågt. Då får man symptom som yrsel, illamående och allmän svaghet, men det är normalt sett inte farligt på samma sätt som högt blodtryck kan vara säger Eva Liljenström, legitimerad sjuksköterska och områdeschef på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar i Malmö.

Att mäta sitt blodtryck på någon av Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar är enkelt och går snabbt. Efter att ha fyllt i en hälsodeklaration på en kunddator där du svarar på några frågor om din hälsa, mäts trycket av en sjuksköterska med antingen en automatisk eller manuell mätare.

– Visar det sig att patienten har ett förhöjt tryck konsulteras en läkare och vi sjuksköterskor på mottagningen ger rådgivning till patienten om vilka livsstilsförändringar man själv kan göra för att sänka sitt tryck, såsom bättre kost, mer motion, mindre stress och att sluta röka eller snusa. Vid akuta tillstånd ringer vi 112, säger Eva Liljenström, legitimerad sjuksköterska och områdeschef på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar i Malmö.

Hur mår ditt hjärta? Besök någon av Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar på Alla hjärtans dag och ta reda på det kostnadsfritt. Mottagningarna hittar du i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Västerås, Linköping, Umeå och Enköping.

För ytterligare information:

Presskontakt Min Doktor, tel +46 10-16 00 406, press@mindoktor.se

Min Doktor är ledande inom svensk sjukvård och utvecklar både digitala och fysiska vårdmöten av hög kvalitet. Genom att använda ny teknik ökar patientens delaktighet och såväl effektivitet som patientsäkerhet i vårdprocessen. Bolaget grundades 2013 och ägs idag av bland andra Apotek Hjärtat.