Hög tid att SKL och Inera tar ansvar för it i vården

2017-01-22

I en debattartikel i SVD den 17/1 uppmanar underläkaren Viktor Madsen staten att ta ansvar för it i vården, och Min Doktor replikerar i SVD idag med att påtala att landsting och regioner i hög grad själva kan lösa denna fråga. Daniel Persson menar att det offentliga måste öppna ögonen och se verkligheten som den är - att digitala vårdmöten redan är här och för att dra nytta av den till fullo måste man höja tempot på förändringsarbetet kring vårdens infrastruktur:

– Det är otroligt viktigt att vi slutar prata om att digitaliserad vård är något som ska komma. Vi lever i en värld där patienterna bevisligen är redo att möta läkaren digitalt. Det är en transformation av ett helt system, där både stat, kommun och landsting behöver förstå att medborgarna har svårt att se varför de ska begränsas av gamla regionala strukturer när de behöver vård. Därför måste dessa aktörer tänka kring utmaningarna som sker när vi digitala aktörer möter det nuvarande systemet. Många princip-överenskommelser och regelverk är helt enkelt inte tillämpbara längre, säger Daniel Persson.

Min Doktor är en helt igenom digital vårdcentral. Med fokus på att skapa ett effektivt möte för både patient och läkare har man kombinerat ny teknik med traditionell vård och gjort det möjligt för patienten att delta aktivt i vårdprocessen. Digital vård är en ny bransch på stark frammarsch och som när den implementeras sätter strålkastarljuset på ineffektiva befintliga processer och system inom den traditionella vården.

– Trots att Sverige har ett uttalat mål att bli bäst i världen på ehälsa 2025 kvarstår fakta att varken it-system eller regelverk hunnit med i den utveckling som de innovativa aktörerna driver, säger Daniel Persson. – Att få en förändring till stånd tar tid och kräver en kontinuerlig dialog med beslutsfattare, politiker och representanter för den offentliga vården. Tillsammans med andra innovativa aktörer knuffar vi på Min Doktor utvecklingen av svensk e-hälsa framåt.

Daniel Persson nås på telefon 073 517 26 01 daniel.persson@mindoktor.se

Läs mer om Min Doktor på www.mindoktor.se

Min Doktor vann bland annat IT i vården-priset 2016. P\_riset delas ut sedan 1998 av Dagens Medicin och Computer Sweden. Juryns motivering löd:_

“Årets IT i vården-pristagare har tagit den digitala vårdcentralen till en ny nivå. Med en helt digital arbetsprocess blir vården av enklare sjukdomstillstånd enkelt och effektivt tillgänglig dygnet runt för patienterna med ett brett utbud av råd, recept och uppföljning. Vinnaren banar väg för en ny bransch av digital vård som komplement och avlastning för den vanliga vården, med stor potential för nya, gränsöverskridande och patientfokuserade digitala tjänster”.

För ytterligare information:

Presskontakt Min Doktor
+46 10-16 00 406
press@mindoktor.se

Min Doktor är ledande inom svensk sjukvård och utvecklar både digitala och fysiska vårdmöten av hög kvalitet. Genom att använda ny teknik ökar patientens delaktighet och såväl effektivitet som patientsäkerhet i vårdprocessen. Bolaget grundades 2013 och ägs idag av bland andra Apotek Hjärtat.