Nurse performing arm exam on smiling teenager

Kontroll av födelsemärke

Är du orolig över ett födelsemärke? Har det vuxit eller ändrat färg? Kliar eller blöder det? Kom i så fall till en av våra vård- och vaccinationsmottagningar för kontroll.*

Du kan också få hjälp dygnet runt i Min Doktors app eller på mindoktor.se.

*Kontrollen gäller 1 födelsemärke. Om du vill kontrollera flera märken, kontakta din vårdcentral.

Så får du hjälp på mottagningen

1. Besök en av våra mottagningar

Du behöver inte boka tid – vi har drop-in. Välj Födelsemärke i kunddatorn, följ instruktionerna och svara på frågorna om din hälsa. Vänta sedan på din tur.

2. Genomgå en undersökning

En sjuksköterska tar bilder på ditt födelsemärke med ett dermatoskop – ett instrument som påminner om ett förstoringsglas med en stark lampa. Bilderna skickas till läkare för bedömning.

3. Läkaren kontaktar dig

Efter granskningen av bilderna kontaktar läkaren dig digitalt via Min Doktors app eller mindoktor.se. Vid behov får du en kallelse till återbesök eller en remiss till hudläkarmottagning.

Observera att vi inte kan hjälpa dig på våra mottagningar om du är under 16 år, saknar personligt BankID, har reserv-/samordningsnummer eller har skyddad identitet.

Så får du hjälp digitalt

Du kan också få hjälp i Min Doktors app eller på mindoktor.se. Du svarar först på ett par frågor om din hälsa och skickar sedan in en bild eller film på ditt födelsemärke. En läkare bedömer därefter om märket behöver utredas närmare. Vid behov blir du kallad till dermatoskopi på en av våra mottagningar eller får en remiss till hudläkarmottagning.

Observera att vi inte kan hjälpa dig digitalt om du saknar svenskt personnummer eller personligt BankID.

Kontroll av födelsemärke

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Vill du veta mer om hudbesvär?