Hem > Hälsa och sjukdomar > Födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärken kan uppstå överallt på huden och uppkommer naturligt redan hos små barn. Antalet födelsemärken ökar av ålder, ärftlighet eller om man utsätts för mycket sol. Vid graviditet eller andra hormonella förändringar är det också vanligt att få fler födelsemärken.

Kostnadsfritt. Öppet dygnet runt.

Om födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärke kallas även leverfläck eller nevus och är ett område på huden med mer pigment. Födelsemärken är ofta bruna eller svarta men kan även vara röda eller rosafärgade.

I ovanliga fall kan födelsemärken utvecklas till hudcancer. Här finns olika sorters cancer där malignt melanom är den allvarligaste formen. Hudcancer är vanligast från medelåldern och uppåt men kan i enstaka fall uppstå tidigare.

Symptom vid födelsemärke (leverfläck)

De flesta födelsemärken är ofarliga, men kan behöva undersökas om de växer, gör ont eller förändras på annat sätt.

Hudcancerformen malignt melanom kan visa sig genom att vissa födelsemärken ändrar utseende och:

  • Ändrar form, blir större.
  • Ändrar färg.
  • Gör ont.
  • Blöder.
  • Kliar.

Om det sker bör du uppsöka läkare för vidare undersökning och eventuell borttagning av födelsemärket. Nytillkomna födelsemärken med utseende som avviker från de övriga bör också undersökas av läkare.

Behandling

Har du inga besvär av dina födelsemärken eller leverfläckar behöver de normalt sett inte behandlas. Om ett födelsemärke visar tecken på förändring kan det dock behöva tas bort.

En läkare behöver först undersöka om födelsemärket har en sjuklig förändring eller inte.  Därefter kan födelsemärket avlägsnas.

Födelsemärken med misstänkt sjukliga förändringar skickas på vidare undersökning i laboratorium.

Om du har ett födelsemärke som blöder och växer snabbt eller snabbt har ändrat form bör du undersöka detta omgående.

Om du vill ta bort födelsemärket bör du först vända dig till din vårdcentral eller till Min Doktor för bedömning och ställningstagande till hudmottagning. Är födelsemärket enbart kosmetiskt störande får du bekosta eventuell borttagning på egen hand.

Sök vård för födelsemärke (leverfläck)

  • Kostnadsfritt

  • 95% patientnöjdhet

  • Kort väntetid

  • Öppet dygnet runt

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för födelsemärke (leverfläck)

Vad kan jag göra själv?

Om ditt födelsemärke sitter nära skjortkrage, behåband eller nära annat klädesplagg kan blödning eller liknande uppstå av vanligt skav. Det är ofarligt men du kan ändå behöva ta bort födelsemärket på grund av att det sitter i vägen. Du kan tillfälligt sätta ett plåster över födelsemärket för att undvika skav.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du är orolig över ett födelsemärke går det bra att kontakta Min Doktor. Vi ser till att du får rätt hjälp och vid behov remiss till en hudläkarmottagning.