Hem > Hälsa och sjukdomar > Födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärken kan uppstå överallt på huden och uppkommer naturligt redan hos små barn. Antalet födelsemärken ökar med ålder, ärftlighet eller om man utsätts för mycket sol. Vid graviditet eller andra hormonella förändringar är det också vanligt att få fler födelsemärken. De flesta födelsemärken är ofarliga, men kan behöva undersökas om de avviker från övriga eller förändras, till exempel växer eller ändrar färg.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärke kallas även leverfläck eller nevus och är ett område på huden med mer pigment. Födelsemärken är ofta bruna eller svarta men kan även vara röda eller rosafärgade.

I ovanliga fall kan födelsemärken utvecklas till malignt melanom, en form av hudcancer. Malignt melanom är vanligast från medelåldern och uppåt men kan i ovanliga fall uppstå tidigare. Medianåldern för melanomdiagnos år 2019 var 66 år hos kvinnor och 70 år hos män.

Symptom vid födelsemärke (leverfläck)

De flesta födelsemärken är ofarliga, men kan behöva undersökas om det är ett nytillkommet födelsemärke med utseende som avviker från övriga, eller om ett av dina befintliga födelsemärken växer eller förändras på annat sätt.

Hudcancerformen malignt melanom kan visa sig genom att födelsemärket:

  • Har en asymmetrisk form
  • Har en ojämn färg
  • Blöder utan att du pillat eller kliat på märket
  • Kliar

Om det sker bör du få ditt födelsemärke bedömt av läkare för vidare undersökning och eventuell borttagning av födelsemärket.

Sök vård för födelsemärke (leverfläck)

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för födelsemärke (leverfläck)

Vad kan jag göra själv?

Har du inga besvär av dina födelsemärken eller leverfläckar behöver de normalt sett inte behandlas. Om ett födelsemärke är avvikande från dina övriga märken kan det dock behöva tas bort. Är födelsemärket enbart kosmetiskt störande får du bekosta eventuell borttagning på egen hand.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du är orolig över ett födelsemärke, besök oss för en kontroll, antingen på en av våra mottagningar eller digitalt.

Kontroll av födelsemärke >

Faktagranskad av:

Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi, 2021-07-05