Hem > Hälsa och sjukdomar > Födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärken kan uppstå överallt på huden och uppkommer naturligt redan hos små barn. Antalet födelsemärken ökar av ålder, ärftlighet eller om man utsätts för mycket sol. Vid graviditet eller andra hormonella förändringar är det också vanligt att få fler födelsemärken. De flesta födelsemärken är ofarliga, men kan behöva undersökas om de avviker från övriga eller förändras, till exempel växer eller ändrar färg.

Kostnadsfritt. Öppet dygnet runt.

Om födelsemärke (leverfläck)

Födelsemärke kallas även leverfläck eller nevus och är ett område på huden med mer pigment. Födelsemärken är ofta bruna eller svarta men kan även vara röda eller rosafärgade.

I ovanliga fall kan födelsemärken utvecklas till olika typer av hudcancer, där malignt melanom är den allvarligaste formen. Hudcancer är vanligast från medelåldern och uppåt men kan i enstaka fall uppstå tidigare.

Symptom vid födelsemärke (leverfläck)

De flesta födelsemärken är ofarliga, men kan behöva undersökas om du får ett nytillkommet födelsemärke med utseende som avviker från övriga, eller om ett av dina befintliga födelsemärken växer eller förändras på annat sätt.

Hudcancerformen malignt melanom kan visa sig genom att födelsemärket:

  • Har en asymmetrisk form
  • Har en ojämn färg
  • Blöder utan att du pillat eller kliat på märket
  • Kliar

Om det sker bör du få ditt födelsemärke bedömt av läkare för vidare undersökning och eventuell borttagning av födelsemärket.

Hos Min Doktor kan du få hjälp med att få dina födelsemärken bedömda digitalt av läkare, både i Min Doktors digitala tjänst och på våra sommarkliniker.

Behandling

Har du inga besvär av dina födelsemärken eller leverfläckar behöver de normalt sett inte behandlas. Om ett födelsemärke visar tecken på förändring kan det dock behöva tas bort.

En läkare behöver först undersöka om födelsemärket har en sjuklig förändring eller inte.  Därefter kan födelsemärket avlägsnas.

Födelsemärken med misstänkt sjukliga förändringar skickas på vidare undersökning i laboratorium.

Om du har ett födelsemärke som blöder och växer snabbt eller snabbt har ändrat form bör du undersöka detta omgående.

Om du vill ta bort födelsemärket bör du först vända dig till din vårdcentral eller till Min Doktor för bedömning och ställningstagande till hudmottagning. Är födelsemärket enbart kosmetiskt störande får du bekosta eventuell borttagning på egen hand.

Sök vård för födelsemärke (leverfläck)

  • Kostnadsfritt

  • 95% patientnöjdhet

  • Kort väntetid

  • Öppet dygnet runt

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för födelsemärke (leverfläck)

Vad kan jag göra själv?

Har du inga besvär av dina födelsemärken eller leverfläckar behöver de normalt sett inte behandlas. Om ett födelsemärke visar tecken på förändring kan det dock behöva tas bort.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du är orolig över ett födelsemärke går det bra att kontakta Min Doktor. Vi ser till att du får rätt hjälp och vid behov remiss till en hudläkarmottagning. Du kan få hjälp med att få dina födelsemärken bedömda av läkare både på våra sommarkliniker och genom vår app.

På Min Doktors sommarkliniker kan vi hjälpa dig över 18 år med födelsemärkeskontroll. Först får du svara på frågor om din hudförändring och därefter tar en sjuksköterska bilder på födelsemärket genom ett uppkopplat dermatoskop. Bilderna skickas vidare till läkare, som baserat på bilderna och dina svar gör en bedömning om någon fortsatt utredning behövs. Om läkaren bedömer att födelsemärket behöver tas bort skickas remiss till hudläkarmottagning.

När du söker hjälp digitalt genom vår app eller mindoktor.se får du först svara på frågor om din hudförändring. Därefter ber läkaren dig ta en bild eller filma födelsemärket själv med din mobiltelefon, och ger återkoppling på om uppföljning eller vidare utredning behövs baserat på dina svar och bilderna. Vid behov skickar läkaren remiss till hudläkarmottagning för borttagning.