Hudförändringar

Träffa läkare online

0 kr
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

De flesta hudförändringar är ofarliga. De kan bland annat uppstå av ålder eller förändrat pigment. Förändringen kan dock även i vissa fall bero på cancer. Därför är det viktigt att hålla koll på symptom och utseende.

Vanliga symptom

Symptomen ser olika ut beroende på vad hudförändringen kommer sig av. Man brukar dela in hudförändringar i godartade och elakartade. De flesta hudförändringar är godartade och alltså ofarliga. Exempel på dessa är åldersvårtor, solfläckar, bindvävsknutor, och så kallade aktiniska keratoser. Dessa förändringar kan komma sig av bland annat ålder och solexponering.

Åldersvårtor kan sätta sig var som helst och vara vita, brunsvarta, bruna eller gråsvarta. Vanligtvis sitter de på ryggen eller bröstet.

Solfläckar sitter oftast på handens ovansida eller i ansiktet. De är väl avgränsade, beiga till mellanbruna, och kan i vissa fall påminna om malignt melanom till utseendet. Trots detta är de ofarliga.

Bindvävsknutor är hårda, ljusare i mitten och mörkare runt omkring. Knutan dras inåt när du klämmer runt den.

Aktiniska keratoser uppkommer genom exponering för solen och vanligast hos äldre. De är ofarliga cellförändringar som trots detta bör behandlas, då de i vissa fall kan utvecklas till skivepitelcancer. De visar sig som små röda fläckar som är mellan några millimeter till någon centimeter stora. Utslagen kan bränna, fjälla och kännas ömma när du tar på dem.

Elakartade hudförändringar innefattar alla former av hudcancer. Malignt melanom kommer sig ofta av att man bränt sig upprepade gånger. Det är den allvarligaste formen av hudcancer och brukar visa sig som en helt ny fläck eller en fläck som snabbt förändras. Den är ofta oregelbunden i kanterna, upphöjd, ojämn i färgen och kan blöda.

Elakartade hudförändringar är ovanliga hos barn. Nyfödda får däremot ofta olika typer av utslag. Det är för det mesta helt normalt och inget som behöver behandlas.

Behandling

Behandlingen anpassas till vad som ligger till grund för hudförändringen. Om du har en godartad förändring kan den antingen frysas bort eller behandlas med laser.

Malignt melanom opereras omgående för att minska risken för spridning. Detta sker för det mesta med lokalbedövning.

Vad kan jag göra själv?

 • Många hudförändringar beror på överdrivet solande. Var försiktig med solexponering och använd solskydd.
 • Håll koll på dina födelsemärken. Då blir det enklare att snabbt upptäcka förändringar.

När kan Min Doktor hjälpa?

Hör av dig till Min Doktor om du funderar över en hudförändring. Du ska alltid söka vård direkt om du har fläckar som blöder, växer på höjden eller bredden, eller om du är osäker på om en hudförändring är godartad eller inte.

Trygg vård när du behöver det

0 kr
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat
Unilabs
Aleris
Euro Accident
Länsförsäkringar
Skandia