Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Hudförändringar

Hudförändringar

De flesta hudförändringar är ofarliga. De kan bland annat uppstå på grund av ålder eller förändrat pigment. Förändringen kan dock i vissa fall bero på cancer. Det är därför viktigt att hålla koll på symptom och utseende.

Sök vård för hudförändringarÖppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid hudförändringar

Symptomen ser olika ut beroende på vad hudförändringen kommer sig av. Man brukar dela in hudförändringar i godartade och elakartade. De flesta hudförändringar är godartade och alltså ofarliga. Exempel på dessa är åldersvårtor, solfläckar, bindvävsknutor och så kallade aktiniska keratoser. Dessa förändringar kan komma sig av bland annat ålder och solexponering.

Åldersvårtor kan sätta sig var som helst och vara vita, brunsvarta, bruna eller gråsvarta. Vanligtvis sitter de på ryggen eller bröstet.

Solfläckar sitter oftast på handens ovansida eller i ansiktet. De är väl avgränsade, beiga till mellanbruna, och kan i vissa fall påminna om malignt melanom till utseendet. Trots detta är de ofarliga.

Bindvävsknutor är hårda, ljusare i mitten och mörkare runt omkring. Knutan dras inåt när du klämmer runt den.

Aktiniska keratoser uppkommer genom exponering för solen och är vanligast hos äldre. De är ofarliga cellförändringar som trots detta bör behandlas, då de i vissa fall kan utvecklas till skivepitelcancer. De visar sig som små röda fläckar som är mellan några millimeter till någon centimeter stora. Utslagen kan bränna, fjälla och kännas ömma när du tar på dem.

Elakartade hudförändringar innefattar alla former av hudcancer. Malignt melanom kommer sig ofta av att man bränt sig upprepade gånger. Det är den allvarligaste formen av hudcancer och brukar visa sig som en helt ny fläck eller en fläck som snabbt förändras. Den är ofta oregelbunden i kanterna, upphöjd, ojämn i färgen och kan blöda.

Elakartade hudförändringar är ovanliga hos barn. Nyfödda får däremot ofta olika typer av utslag. Det är för det mesta helt normalt och inget som behöver behandlas.

Behandling

Behandlingen anpassas till vad som ligger till grund för hudförändringen. Om du har en godartad förändring, kan den antingen frysas bort eller behandlas med laser.

Malignt melanom opereras omgående för att minska risken för spridning. Detta sker för det mesta med lokalbedövning.

Sök vård för hudförändringar

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för hudförändringar

Vad kan jag göra själv?

  • Många hudförändringar beror på överdrivet solande. Var försiktig med solexponering och använd solskydd.

  • Håll koll på dina födelsemärken. Då blir det enklare att snabbt upptäcka förändringar.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du är orolig över en hudförändring, kan du besöka oss för en kontroll.

Du bör söka vård om du har en hudförändring som blöder utan orsak, ändrar form eller storlek, eller om du har en ny hudförändring som skiljer sig mot övriga förändringar.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-04-18