Utslag

Min Doktor ger dig snabb och enkel kontakt med läkare, var du än är. Dygnet runt.
250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Sök vård

Utslag på huden kan uppstå av olika anledningar och se ut på flera olika sätt. De vanligaste formerna av utslag är relaterade till allergi och överkänslighet och syns som eksem, torra fläckar, svullnader, rödfärgade områden eller röda prickar. De kan klia, svida eller ger en brännande känsla.

De flesta utslag är ofarliga och försvinner när orsaken till att de har uppstått, till exempel en allergi, behandlas.  

Värme, kyla och insektsbett av myggor, getingar och fästingar är också en vanlig anledning till utslag och prickar på huden.

En del hudsjukdomar som till exempel rosacea och vuxenakne ger röda utslag i ansiktet. Både rosacea och vuxenakne är ofarliga hudinflammationer som går att behandla.

Nässelutslag och petekier

Två andra vanliga benämningar på utslag på huden är nässelutslag (urtikaria) och petekier.

Nässelutslag märks ofta genom ljusröda, svullna och kilande utslag som kan uppstå i både små enstaka utslag till stora, sammansatta områden på huden. Typiskt för nässelutslag är att de uppstår snabbt och  kan även gå över snabbt och lämnar då inga märken efter sig när de försvinner igen.

Petekier ser ut som små röda prickar och beror på punktformade kapillärblödningar under huden som kan uppstå av vissa sjukdomar, allergier eller på grund av vissa mediciner. Om petekier uppkommer på grund av sjukdom, ofta någon form av inflammation, får man ofta även feber samtidigt. Utmärkande för petekier är att de förlorar färg och blir ljusare om man trycker på utslagen.

Behandling av utslag

Det finns receptfria allergitabletter med antihistamin som kan lindra utslagen. Rådfråga gärna Min Doktor om diagnos och behandling för just dig.

Utslag hos barn

Barn drabbas oftare av infektioner med utslag än vuxna. De kan, liksom vuxna, även få utslag på huden på grund av allergi, överkänslighet, insektsbett, värme och kyla.

Många vanliga barnsjukdomar som till exempel vattenkoppor, svinkoppor, höstblåsor och tredagarsfebern orsakar ofarliga utslag, ofta i kombination med feber. Vanliga virusinfektioner och feber i sig kan ge utslag, de kallas just virusutslag och ser ofta ut som små röda prickar i ansikte eller på kropp som försvinner då infektionen läker ut.

Även eksem, torr hud, värmeutslag och blöjeksem är vanliga utslag hos barn. Vid eksem och torr hud behöver du få råd om orsak och behandling från barnavårdscentral eller läkare.

Värmeutslag försvinner om du lättar på kläderna, ger svalka och skugga. Ett svalt bad kan till exempel lindra och få värmeutslagen att lägga sig. Vid blöjeksem är det viktigt att lufta mer och låta barnet vara utan blöja. Vid eksem i blöjområdet finns även olika receptfria salvor som hjälper, rådfråga gärna apotekspersonal.

Vad kan jag göra själv?

 • För att lindra utslag kan du ta allergitabletter med antihistamin som finns receptfritt på apotek. Du kan också smörja utslagen med receptfri kortisonsalva.
 • Du kan också prova att duscha svalt och att smörja in huden med svalkande hudbalsam eller aloe vera i geléform som finns att köpa på apotek.
 • Får du nässelutslag på grund av att du är känslig för viss mat behöver du undvika den maten. Här kan du ibland behöva få hjälp av en dietist via remiss för att få hjälp att ersätta de livsmedel du behöver välja bort.
 • Du bör också vara försiktig med alkohol som kan trigga igång nässelutslag.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har återkommande bröstsmärtor som avtar efter en stund (och som inte pågår mer än 15 minuter) och/eller om du tror att dina bröstsmärtor har en psykologisk förklaring går det bra att få hjälp genom Min Doktor. Vill du få diagnos av läkare och råd om behandling passar det bra att höra av sig till Min doktor. 

Uppsök akutvård

 • Om dina utslag kliar väldigt och du har svårt att andas eller blir svullen i ansiktet.
 • Om utslagen hastigt förändras och snabbt breder ut sig över stora hudområden.
 • Om utslaget inte försvinner när du trycker hårt på det. De flesta ofarliga utslag försvinner om du trycker på dem. Prova att tryck hårt med och titta samtidigt genom ett dricksglas, försvinner inte utslaget då kan det röra sig om blödningar under huden orsakade av en allvarligare sjukdom, till exempel hjärnhinneinflammation (meningit) som kräver akut vård. Övriga tecken på hjärnhinneinflammation är ett snabbt insjuknande, hög feber, förvirring och stel känsla i nacken.

Du bör söka akut vård om ditt barn:

 • Får svullnande utslag i ansiktet i kombination med andningssvårighet.
 • Om ditt barns allmäntillstånd försämras kraftigt i samband med utslagen och barnet blir slött och svårt att få kontakt med.
 • Om utslagen snabbt brer ut sig över stora hudområden.

Träffa läkare online

250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Sök vård
Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.

Vi har behandlat 200 000 patienter

“För mig sparade det värdefull tid och gav mig nya positiva insikter om modern sjukvård.”
– Jonas Klevhag
“Tack vare denna snabba behandling kunde jag ta mitt möte och jobba som vanligt resten av veckan.”
– Linda von Betzeen
“Att kunna kontakta vården när som helst på dygnet öppnade en helt ny värld för mig.”
– Linda Sikström
Vi samarbetar med

Vi hjälper dig med …

Allergi
T.ex. pollen- och pälsdjursallergi.
Förkylning
T.ex. bihålebesvär, halsont, hosta.
Rygg- och ledbesvär
Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.
Sjukgymnastik
Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.
Kvinnors hälsa
Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, kondylom, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsinfektion.
Mäns hälsa
Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.
Magbesvär
Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.
Hudbesvär
Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.
Psykiska besvär
Depression, oro, stress.