Hem > Hälsa och sjukdomar > Utslag

Utslag

Utslag på huden kan uppstå av olika anledningar och se ut på olika sätt. Torr hud är känslig och blir lätt irriterad, vilket kan orsaka både klåda och utslag. Allergi och överkänslighet kan visa sig I form av eksem, torra fläckar, röda prickar eller svullen och rodnande hud. Även en del hudsjukdomar som rosacea och akne kan ge hudutslag.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid utslag

Många utslag är relaterade till allergi och överkänslighet. De kan klia, svida eller ge en brännande känsla. De flesta utslag är ofarliga och försvinner när de behandlas.

Värme, kyla och insektsbett av myggor, getingar och fästingar är också en vanlig anledning till utslag och prickar på huden.

En del hudsjukdomar som till exempel rosacea och akne ger röda utslag i ansiktet. Både rosacea och akne är ofarliga hudinflammationer som går att behandla.

Nässelutslag märks ofta genom ljusröda, svullna och kilande utslag. Typiskt för nässelutslag är att de uppstår snabbt och kan även gå över snabbt och lämnar då inga märken efter sig.

Många barnsjukdomar som till exempel vattkoppor, svinkoppor, höstblåsor och tredagarsfebern orsakar ofarliga utslag, ofta i kombination med feber. Vanliga virusinfektioner kan orsaka små röda prickar i ansikte eller på kropp som försvinner en tid efter att infektionen läkt ut. Även eksem, torr hud, värmeutslag och blöjeksem är vanliga hos barn.

Behandling

Utslag behandlas olika beroende på orsak. Vissa utslag behöver ingen behandling, utan läker undan spontant.Vid torr hud och utslag hjälper det ofta att smörja regelbundet med mjukgörande kräm. Torra rodnade utslag med klåda kan behandlas med receptfri kortisonkräm.

Om detta inte hjälper eller vid svårare besvär bör du söka sjukvård.

Sök alltid vård akut om:

  • Dina utslag kliar väldigt och du har svårt att andas eller blir svullen i ansiktet.
  • Utslagen hastigt förändras och snabbt breder ut sig över stora hudområden.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Undvik i den mån det går att klia på utslag.

  • Får du nässelutslag på grund av matallergi behöver du undvika den maten.
  • Var försiktig med alkohol som kan trigga igång nässelutslag.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har problem med utslag är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig med diagnos och att få rätt behandling.