Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Vattkoppor hos barn

Vattkoppor är en mycket smittsam virusinfektion, som är vanligt förekommande hos barn på 1 till 6 år. Vanliga symptom är röda, vätskefyllda blåsor på huden, feber, huvudvärk och trötthet. Oftast går sjukdomen över av sig själv. Vaccin mot vattkoppor kan ges från 9 månaders ålder.

Orsak och symptom vid vattkoppor hos barn

Vattkoppor är en mycket smittsam virusinfektion, som är vanligt förekommande hos barn på 1 till 6 år.

Vanliga symptom är röda, vätskefyllda blåsor på huden, feber, huvudvärk och trötthet. Utslagen uppstår vanligtvis på överkroppen, armarna, benen och i ansiktet, men kan dyka upp på alla delar av kroppen. Det är mycket vanligt att blåsorna kliar, vilket kan vara väldigt besvärligt för barn och spädbarn.

Vattkoppor smittar mycket lätt vid direktkontakt eller genom så kallad droppsmitta, då droppar med virus sprids genom att en sjuk person andas eller nyser.

Inkubationstiden, den tid det tar från smittotillfället tills dess att symptomen visar sig, är ungefär 2 veckor. Vattkoppor smittar dessutom redan några dagar innan symptomen dyker upp. Sjukdomen sprids därför mycket snabbt hos småbarn i den så kallade förskoleåldern (3 till 6 år), då det är vanligt att barn på förskola har nära kontakt och leker nära varandra.

De flesta får vattkoppor som barn och man kan bara drabbas av sjukdomen en gång.

Samma virus som orsakar vattkoppor kan också ge upphov till sjukdomen bältros. Om ditt barn har haft vattkoppor, finns därför risk för att barnet drabbas av bältros senare i livet. Vanliga symptom på bältros är smärta på huden, som efter några dagar övergår i en rodnad och som sedan blir till blåsor. Blåsorna kan uppstå på flera delar av kroppen, även om det är vanligast att de uppstår på ett och samma ställe. Feber, huvudvärk och yrsel är andra vanligt förekommande symptom vid bältros.

En person som har haft vattkoppor kan inte få bältros genom att smittas av en person med vattkoppor. Däremot kan en person som inte haft vattkoppor få vattkoppor av en person som har bältros.

Hos vuxna personer kan vattkoppor leda till allvarliga komplikationer.​ Du kan läsa mer om vattkoppor hos vuxna här.

När ska jag söka vård?

​Du ska söka vård om ditt barn drabbas av vattkoppor och samtidigt upplever kraftigt försämrat allmäntillstånd, har hög feber som varar i flera dagar, har nedsatt immunförsvar eller om utslagen förvärras. Eftersom sjukdomen är mycket smittsam, bör du alltid ringa en vårdgivare innan du besöker en vårdcentral eller klinik.

Du ska också söka vård om ditt barn är under 6 månader och får vattkoppor. Om mamman till barnet inte har haft vattkoppor, innebär det att barnet inte har fått några antikroppar mot sjukdomen under graviditeten och därför riskerar att få besvärliga symptom.

Du ska även söka vård om du är gravid och får vattkoppor.

Behandling

​Det behövs oftast ingen behandling om ditt barn drabbas av vattkoppor, eftersom sjukdomen i de flesta fall läker av sig själv.

Ibland kan det behövas vissa typer av medicin för att lindra besvären som uppstår. Tänk på att barn under 2 år inte bör ges vissa typer av medicin utan att en läkare har gjort en bedömning. Prata därför med en läkare, om du har frågor om vilka mediciner som ditt barn kan få.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Barn kan vaccineras mot vattkoppor ​från 9 månaders ålder. Vaccinet brukar ges till barn och bebisar som har en sjukdom som försämrar immunförsvaret. Vaccinet bör ges i två omgångar med minst 4 veckors mellanrum.

Om ditt barn eller din bebis har vattkoppor, är det viktigt att du ser till att barnet inte kliar på utslagen, eftersom det förvärrar klådan och riskerar att orsaka infektioner i såren. Du bör även se till att hålla barnets hud ren med hjälp av tvål och vatten.

Tänk på att vattkoppor kan vara ett allvarligt tillstånd för vuxna. Om ditt barn har vattkoppor, bör du därför se till att barnet undviker att sprida smittan vidare.​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för vattkoppor, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för vattkoppor hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab