Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär hos barn

Hudbesvär hos barn

Hur ser jag skillnad på nässelutslag och eksem? Vad kan jag göra om min bebis får blöjutslag? Vad är badklåda? Kan små barn drabbas av bältros? Kan mitt barns munsår vara herpes? Hur känner jag igen ett fästingbett?

Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning och hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av hudbesvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Generellt om hudbesvär, vanliga symptom och behandling

​ Olika typer av hudbesvär och utslag är vanligt förekommande hos barn och spädbarn. Hudbesvär hos barn orsakas ofta av virus eller bakterier i form av en hudsjukdom eller hudinfektion. Även olika typer av inflammationer eller en brännskada kan ge upphov till hudförändringar och symptom på huden. Alla barn har dessutom leverfläckar och födelsemärken, som nästan alltid är helt ofarliga.

Flera av de vanligaste barnsjukdomarna ger upphov till symptom på huden i form av exempelvis utslag, blåsor, prickar och klåda. Vattkoppor, höstblåsor, scharlakansfeber och mollusker är vanligt förekommande sjukdomar hos barn som ger tydliga utslag på kroppen. Många av de vanliga hudsjukdomarna kan smitta väldigt lätt och det är viktigt att kunna känna igen symptomen av dessa.

Vissa sjukdomar som ger symptom på huden kan leda till allvarliga komplikationer. För flera av dessa sjukdomar erbjuds vaccin i tidig ålder. Till exempel erbjuds barn vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund vid 18 månaders ålder. Ditt barn kan även få vaccin mot TBE, en av de sjukdomar som kan orsakas av bett från fästingar. Fästingbett kan även ge borrelia.

Inflammationer i huden är vanliga hudproblem hos barn, och som kan vara ärftliga men som ofta försvinner när barnet blir äldre. Hos småbarn är till exempel eksem väldigt vanligt. Särskilt vanliga är så kallade atopiska eksem, eller böjveckseksem, som ger upphov till röda och kliande utslag på olika delar av kroppen. De uppstår oftast i 1- och 2-årsåldern och kan ge återkommande besvär ända upp i 3-, 4- och 5-årsåldern. Eksem kan dock drabba barn i alla åldrar och kan ibland orsakas av en hudallergi.

Äldre barn och ungdomar får ofta inflammationer i huden i form av akne och finnar. Detta kan vara väldigt besvärligt och leda till dåligt självförtroende och psykisk ohälsa, särskilt för ungdomar, men ofta kan besvären behandlas mycket effektivt.

Många hudbesvär hos barn läker ut av sig själva. För de allra flesta hudproblem kan ditt barn eller din bebis få effektiv behandling för att bota eller lindra besvären. Även om de flesta hudbesvär går över snabbt är det viktigt att du känner igen de olika symptomen och ser till att få rätt behandling för ditt barn.

På länkarna nedan har vi samlat information om olika typer av vanligt förekommande hudbesvär och hudsjukdomar, vanliga symptom, vad du som förälder kan göra och vilken vård och behandling som kan behövas.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har någon form av hudbesvär är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. ​ Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. ​ Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

No review