Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Mollusker hos barn

Mollusker hos barn

Mollusker är små, ofarliga utslag som kan uppstå på kroppen. De beror på det så kallade poxviruset. Det vanligaste symptomet är de karakteristiska, runda utslagen. Mollusker självläker, men det kan ta tid. I undantagsfall kan man behöva hjälp av en läkare.

Sök vård för molluskerÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid mollusker hos barn

Mollusker är små, ofarliga utslag som kan uppstå på ett eller flera ställen på kroppen. De är 2 till 5 millimeter stora med en svagt röd eller rosa färg. Mollusker kan uppträda över hela kroppen.

Molluskutslagen beror på det så kallade poxviruset. Det smittar ofta mellan småbarn i 2- till 4-årsåldern, men även lite äldre barn i 5- till 6-årsåldern kan smittas. I vissa fall kan även ett spädbarn eller en bebis få mollusker.

Mollusker är ofarliga och försvinner av sig själva. Det kan dock ta lång tid, ibland flera månader. Det kan också ta flera veckor från det att ett barn blivit smittat tills dess några symptom syns, vilket gör att det kan vara svårt att veta från början att det är just mollusker.

Det finns flera olika symptom på mollusker. Det vanligaste är de karakteristiska runda utslagen som uppträder på kroppen. Ibland sprider de sig till ögonlocken, armhålorna eller andra ställen på kroppen där huden är särskilt tunn och känslig.

För ditt barn kan det vara jobbigt med mollusker, även om de är ofarliga. Det kan se obehagligt ut och det kan börja klia. Då beror det ofta på att det också finns ett eksem som gör huden särskilt känslig. När ditt barn börjar klia är risken att det kan bli sår som sedan blir infekterade.

När ska jag söka vård?

Om du märker att molluskerna blir infekterade, kan det vara en god idé att kontakta vården för att få råd hur du ska göra. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.

Behandling

På vuxna kan mollusker som är särskilt besvärliga skrapas bort med kniv efter att huden har bedövats med en särskild salva. Det är inte en behandling som normalt används till barn. Undantaget är om molluskerna sitter i till exempel ansiktet.

Lindriga eksem kan behandlas med kräm eller salva som du själv kan köpa på apoteket.

Fråga en läkare om råd om eksemet är besvärligt eller utbrett. Detsamma gäller om du vill använda vissa behandlingar på ett barn som är yngre än 2 år.

Sök vård för mollusker

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för mollusker

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn går på förskola och du vet att något annat barn har mollusker, är det viktigt med god handhygien. Om ditt barn får mollusker, kan du fortfarande låta det gå i förskola.

Mollusker hos ditt barn är något som du kan ta hand om själv. Det finns kräm eller salva på apoteket som du kan smörja på för att lindra framförallt de eksem som kan uppträda tillsammans med mollusker. Genom att behandla eksemet bidrar det till att molluskerna lättare försvinner. Det finns också medicin som du själv kan köpa på apoteket.

Viktigast är att ha tålamod, eftersom molluskerna kommer att försvinna av sig själva med tiden. Det kan naturligtvis vara jobbigt för ditt barn som lätt vill börja klia, men också eftersom det kan verka som att molluskerna inte går över.

Om området kring molluskerna blir ömt, kan det vara ett tecken på att kroppens immunförsvar börjat reagera mot viruset. Då ska helst inte kortisonsalva användas. Tänk också på att hålla ditt barns naglar korta. Det gör att det inte är lika lätt att klia på molluskerna.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för mollusker, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor