Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Eksem hos barn

Eksem hos barn

Eksem är en inflammatorisk hudsjukdom, som är mycket vanligt förekommande hos barn. Vanliga symptom på eksem är att huden blir röd, torr och att det kliar. Eksem kan bero på olika saker och det finns effektiv behandling av besvären.

Sök vård för eksemÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid eksem hos barn

Eksem är en inflammatorisk hudsjukdom som är mycket vanligt förekommande hos barn. Vanliga symptom på eksem är att huden blir torr, röd och att det kliar. Ibland kan blåsor uppstå vid det inflammerade området. Eksem kan bero på flera olika saker, men det kan inte smitta. Orsaken kan vara torr hud eller att hudens skydd har skadats, men det kan även bero på att ditt barn har kommit i kontakt med något särskilt som ger upphov till eksemen. Vissa typer av eksem är mer vanligt förekommande i olika åldrar. På denna sida beskrivs några av de vanligaste typerna av eksem.

En av de vanligaste typerna av eksem hos barn är atopiskt eksem, i vissa fall även kallat böjveckseksem. Det är en sjukdom som likt andra typer av eksem orsakar röda och kliande utslag på huden. Det är särskilt vanligt hos småbarn och börjar oftast visa sig i åldrarna 0 till 2 år. Hos barn i 2- till 3-årsåldern och uppåt är det vanligare att utslagen uppstår i armvecken och knävecken samt på handlederna, händerna och vristerna. Det är vanligt att barn med atopiskt eksem också besväras av astma eller någon typ av allergi.

Ditt barn kan också få eksem av att ha rört något som irriterar huden eller som framkallar en allergisk reaktion, så kallade kontakteksem. Allergiska kontakteksem beror ofta på allergi mot gummi eller olika metaller som nickel och krom. Kontakteksem som inte orsakas av en allergi kan bero på att ditt barn kommer i kontakt med exempelvis rengöringsmedel eller tvål. Denna typ av eksem uppstår vanligtvis på händerna.

Hos spädbarn och bebisar under 1 år är något som kallas seborroiskt eksem vanligt. Denna typ av eksem, som även kallas skorv, kan ge gulbruna fjäll i hårbotten och ögonbrynen. Det kan även ge upphov till röda eksem i ansiktet, runt öronen, i ljumskarna eller i armhålorna.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn eller bebis besväras av återkommande utslag, om utslagen ser annorlunda ut än vanligt eller om en behandling påbörjats men inte hjälper, ska du söka vård. Du bör även söka vård om du misstänker att ditt barn besväras av allergiska reaktioner i form av eksem. Detta i syfte att undersöka vad som orsakar eksemen. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.

Behandling

Behandling av eksem anpassas efter vad eksemet beror på och var på kroppen det uppstår. Oavsett typ av eksem är det viktigt att smörja in huden med mjukgörande medel där eksemen uppstår, för att förebygga och lindra besvären.

Det är också vanligt att eksem behandlas med hjälp av olika typer av medicin. Vissa sådana krämer och salvor kan du köpa själv på apoteket, men du bör inte behandla ditt barn eller din bebis under 2 år utan att ha pratat med en läkare först.

Det finns också andra typer av behandling som oftast är okej för lite större barn i 3- till 6-årsåldern. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken medicin eller behandling ditt barn kan få.

Sök vård för eksem

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för eksem

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn eller din bebis besväras av eksem, är det viktigt att vara uppmärksam på vad barnet kommer i kontakt med och i vilka miljöer barnet vistas, för att hitta orsaken till eksemet. Vissa saker i ditt barns närhet kan förvärra eksemen. Det kan vara svett, damm, kemikalier, vissa typer av mat eller torrt och kallt väder. Stress kan också göra att eksemen blir värre, något som ibland brukar kallas stresseksem.

Du bör se till att ditt barn inte kliar på eksemen, eftersom det förvärrar besvären och försvårar behandlingen.

Regelbunden insmörjning av huden med mjukgörande salvor eller krämer som du kan köpa själv på apoteket kan både förebygga och behandla atopiskt eksem.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för eksem, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor