Hem > Hälsa och sjukdomar > Blåsor

Blåsor

Blåsor är vanliga och kan bero på en rad olika tillstånd. Även om blåsor kan göra ont och vara besvärliga, så rör det sig ofta om ofarliga symptom som går över av sig själv. I vissa fall behöver de dock behandlas.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid blåsor

Symptomen varierar beroende på den bakomliggande orsaken.

Ibland får man blåsor i munnen. De kan sitta i kinderna, på tungan, läpparna eller runt munnen. De kan bero på virus, bakterier, svamp eller någon annan diagnos som irriterar munslemhinnan. Herpes ger ofta vätskefyllda blåsor som sedan blir sår. Blåsor i munnen kan i vissa fall även vara ett tecken på vitaminbrist eller nedsatt immunförsvar. Höstblåsor är ett annat vanligt tillstånd som oftast drabbar barn under tio år. Det är en infektion som går över av sig själv.

Även vattkoppor kan visa sig i form av blåsor.

Får du svinkoppor kan det yttra sig i form av blåsor som efterhand får en skorpa och blir ett sår. Svinkoppor kommer ofta i samband med en förkylning och är smittsamma.

Bältros är en annan diagnos som ger blåsor, ibland på magen och ryggen. Blåsorna brukar klia.

Behandling

Behandlingen anpassas till bakomliggande orsak. I många fall läker blåsorna ut av sig själva. I vissa fall kan virushämmande behandling bli aktuellt. Om du har munherpes finns receptfri salva på apoteket. Beror blåsorna på svamp kan du behöva svampdödande medel.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Undvik att peta hål på blåsorna. Om du har herpesblåsor runt munnen ska du vara försiktig med närkontakt som kyssar då blåsorna kan smitta.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du besväras av blåsor är du välkommen att höra av dig till Min Doktor. Vi tittar på symptomen och hjälper dig att få rätt behandling.