Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Afte (förkylningsblåsor)

Afte, eller aftösa sår, kännetecknas av tillfälliga sår i munnen. I ett tidigt stadium ses små blåsor i slemhinnan, vilka efterhand utvecklas till ett eller flera sår. De uppstår ofta i samband med infektioner och kallas även för förkylningsblåsor. 

Afte är inte farligt eller smittsamt, men kan göra ont vid beröring. Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel som lindrar besvären vid afte. Vanligtvis försvinner de aftösa såren av sig själva inom 2 veckor.

Vad är afte?

Det är mycket vanligt att få temporära sår eller blåsor, så kallad afte, i munnen ibland. Det är ofarligt, men kan skapa besvär och smärta när du äter eller vid beröring. 

Afte kommer i olika varianter. Såren skiljer sig i storlek och i antal. Vissa får ett eller några större sår och andra får många små sår. De blöder inte, men har en rodnad runt såret.

Symptom på afte i munnen

Afte sitter i munslemhinnan. Det kan ge smärta i hela munnen såsom tandköttet, gommen och munbotten eller lokalt på området där såret är. Besvären börjar vanligtvis som små blåsor som sedan utvecklas till sår. 

Aftösa sår kännetecknas genom att vara:

  • Svagt gulvita i mitten

  • Kraterformade, det vill säga att de har en tydligare kant och är urgröpta i mitten

  • Ovala eller runda

  • 2 till 8 millimeter i diameter

  • Icke blödande

  • Omgivna av en ringformad rodnad

  • Smärtsamma vid beröring och intag av mat

Såren sitter ofta på övergången mellan tandkött och läpp, på insidan av läppen och kinden och/eller på tungan.

Hur smärtan upplevs skiljer från person till person. Vissa får mycket svåra besvär som leder till svårigheter att äta, svälja och tala. Om blåsorna påverkar din vardag och möjlighet att äta, bör du söka vård.

Orsaker till afte

Orsaken till afte är inte helt klarlagd. När besvären är återkommande anses det finnas flera bidragande faktorer, där bland annat ärftlighet spelar en viss roll – studier visar att afte förekommer mer i vissa familjer än i andra. Ofta kommer såren och blåsorna i munnen vid försvagat allmäntillstånd, till exempel i samband med infektioner. Det finns tecken på att det är en autoimmun process, vilket innebär att kroppens immunförsvar angriper sin egen vävnad.

Andra omständigheter som kan medverka till att aftösa sår uppkommer är födoämnesallergi, brist på vitaminer eller spårämnen, stress samt skador i munslemhinnan. 

Till skillnad från andra munsår som orsakas av viruset herpes simplex så smittar inte aftösa sår. 

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Det finns receptfria läkemedel som lindrar besvären vid afte. Under den smärtsamma fasen kan du skölja munnen med munsköljmedel som innehåller klorhexidin, som finns receptfritt på apoteket. Du kan också lindra smärtan med smärtstillande tabletter, exempelvis ibuprofen eller paracetamol.

Tandkräm och munskölj som innehåller lösningsmedlet natriumlaurylsulfat bör bytas ut mot mildare varianter, eftersom en irriterad munslemhinna kan försämras av starka tandkrämer och munskölj.

När ska jag söka vård?

Aftösa sår försvinner ofta av sig själva inom 2 veckor. Om du har haft sår i munnen i mer än 2 veckor eller har återkommande besvär, bör du söka vård. Det bör du också göra om du har svårt att äta eller om du har feber eller påverkat allmäntillstånd i kombination med blåsor eller sår i munnen.

Behandling

Vanligtvis behöver inte afte någon behandling. Eftersom det är oklart vad som orsakar aftösa sår finns det ingen behandling som botar, men det finns läkemedel som lindrar symptomen. Om du har svår afte, kan du behöva receptbelagda läkemedel som dämpar smärtan, lokalbedövar och snabbar på läkningen. 

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har problem med afteblåsor som inte läkt på 2 veckor och vill ha diagnos och eventuell behandling, är du välkommen att kontakta Min Doktor. 

Du ska alltid söka vård om du har ett munsår som inte läkt inom 2 veckor, om du har återkommande besvär eller kraftigt försämrat allmäntillstånd i samband med munsår.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för afte (förkylningsblåsor)
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab