Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Herpes – En virussjukdom

Herpes är en mycket vanlig virussjukdom. Ofta kan du bära på viruset utan att veta om det. I många fall är det först i samband med nedsatt immunförsvar som du kan få utslag och besvär av sjukdomen.

Vanliga symptom vid herpes

  • Blåsor och sår

  • Det gör ont vid beröring

  • Molande eller svidande smärta

  • Irriterad, rodnad hud

  • Det gör ont att kissa

  • Växlande värme- och köldkänsla på huden

Symptomen varierar något beroende på var på kroppen de visar sig. De områden som är vanligast är kring mun och könsorgan. Herpes kring munnen ger ofta munsår i mungipan eller på läppen. Röd, kliande hud, ömhet, svullnad och en stickande, pulserande känsla är andra tecken på munherpes. I underlivet är det vanligast att få smärtsamma blåsor.

Symptomen är ofta som intensivast första gången du drabbas – du kan bland annat få feber, halsont och svullna lymfkörtlar. Om infektionen kommer tillbaka, är den i regel något mildare.

Munherpes – herpes simplex

Munherpes är den vanligaste formen av herpes och beror på ett virus som orsakar munsår och blåsor runt läpparna. Herpes är också en vanlig orsak till munsår hos barn. Ungefär 70% av alla människor i Sverige bär på viruset och det uppskattas att cirka 9% får munsår 3-4 gånger per år.

Ett vanligt första symptom är en pirrande och pulserande känsla i läpparna. Blåsorna som uppstår läker vanligtvis av sig själv inom en vecka och oftast krävs ingen vård eller medicinering. Det finns dock receptfria läkemedel och salvor som kan mildra symptomen. Munsåret kan bryta ut på nytt om du är stressad, har solat mycket eller har menstruation.

Viruset är som mest smittsamt när blåsorna är vätskefyllda och såriga, men kan även överföras när sårskorpor har bildats.

Herpes i underlivet – genital herpes

Herpes i underlivet överförs vanligtvis vid sex. De flesta som bär på viruset får lindriga symptom och ibland märks det inte av alls. Utvecklas det till en infektion kan huden kännas öm och det kan svida eller sticka. Om det är första utbrottet, kan du även få feber och känna dig allmänt sjuk.

Ovanliga symptom är små blåsor som spricker och blir till sår. Herpesblåsor är oftast vitaktiga, ömma och fyllda med vätska. Om du får blåsor flera gånger, brukar symptomen vara lindrigare än första gången.

Herpes i underlivet kan uppkomma på flera olika ställen:

  • Runt och inuti slidan

  • Runt analöppningen

  • På penisen eller pungen

  • I urinröret

  • På skinkorna

  • På insidan av låren

Likt munherpes är risken för smitta som störst så länge du har symptom.

Herpes i ögat – herpeskeratit

Herpes i ögat uppstår när herpes-simplex-viruset (HSV) orsakar en infektion på hornhinnan. Detta är inte lika vanligt förekommande som munsår eller herpes i underlivet.

Vanliga symptom vid herpeskeratit är att ögat blir rött, smärtar samt blir överkänsligt för ljus. I vissa fall kan herpes i ögat även orsaka nedsatt syn på det drabbade ögat. Om infektionen får pågå utan behandling, finns risk för permanent nedsatt syn eller blindhet.

Herpesmeningit

Samma virus som orsakar herpes i underlivet kan sprida sig till hjärnan och orsaka hjärnhinneinflammation, så kallad herpesmeningit. Det är ett sällsynt, men allvarligt, tillstånd och du bör genast söka vård om en herpesinfektion har konstaterats och du upplever följande symptom:

Hur överförs herpes?

Munherpes smittar främst genom kyssar, medan herpes i underlivet främst överförs vid sex. Till skillnad från andra virus kan herpesviruset inte smitta via ytor, eftersom viruset inte överlever utanför kroppen.

Om du är gravid och har herpes, kan viruset överföras till barnet. Störst risk är om du har blåsor eller sår under förlossningen. Om du ofta får herpes i underlivet under graviditeten, bör du kontakta din barnmorska.

Hur behandlar man herpes?

Det finns ingen behandling eller huskur som tar bort herpes. I regel brukar den läka ut av sig själv. Infektionen ligger latent och är ibland återkommande.

För att lindra problemen och påskynda läkningen något kan du använda ett antiviruspreparat i form av en salva som finns receptfritt på apoteket. Om herpes satt sig runt munnen, finns även särskilda munsårsplåster. För herpes i underlivet kan man sätta in tablettbehandling med antiviruspreparat. Ju tidigare i sjukdomsförloppet desto bättre, eftersom man då kan förkorta förloppet. Ibland behövs även smärtlindring.

Om du har långvariga och svåra problem, kan du bli hjälpt av virushämmande preparat. Din läkare hjälper dig i så fall med detta.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

  • Undvik att ha sex med någon som har en pågående herpesinfektion. Kondom ger inte fullgott skydd, eftersom infektionen ofta är spridd över en större yta.

  • Var noga med hygienen, eftersom såren lätt blir infekterade om de inte rengörs dagligen.

  • Undvik hårt åtsittande kläder.

  • Om du har munherpes, bör du undvika fysisk kontakt i form av kyssar.

När bör jag söka vård?

Läkemedel mot herpes har störst effekt i början av sjukdomsförloppet. Det är därför rekommenderat att söka vård vid första kontakten med herpesviruset. Du bör även söka vård om du har följande besvär:

  • Ofta förekommande herpesutbrott med kraftiga symptom

  • Herpesblåsor som blir fyllda med var

  • Om du får en herpesinfektion under pågående graviditet

  • Om du får kraftig huvudvärk

  • Herpesinfektion i ögat

När kan Min Doktor hjälpa?

Hör av dig till oss om du har problem med symptom som du misstänker beror på herpes.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab