Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Svamp i underlivet

Tre av fyra kvinnor i fertil ålder drabbas någon gång av svamp i underlivet. Tillståndet beror på en infektion med jästsvampen candida och medför symptom som klåda, sveda och flytning. Om du misstänker att du kan ha svamp i underlivet är du välkommen att kontakta Min Doktor, så hjälper vi dig.

Allmänt om svamp i underlivet

Svamp i underlivet innebär att det har skett en onormal växt av jästsvamp på slidans slemhinna. I de allra flesta fall rör det sig om jästsvampen Candida albicans. Tillståndet är ofarligt, men symptomen kan ibland vara väldigt besvärande. Några vanliga symptom är klåda, rodnade slemhinnor och vita, gryniga flytningar, men det kan variera från person till person. En del får klar flytning, andra har ingen ökad flytning alls.

Candida albicans är beroende av att slemhinnan är under påverkan av östrogen. Det innebär att candidainfektion som regel inte förekommer före puberteten och efter klimakteriet. Om du får hormonbehandling för klimakteriebesvär kan du dock få svamp i underlivet, eftersom dessa hormoner efterliknar östrogen. Har du en gång haft svamp i underlivet är risken större för att du ska få det igen. Om besvären återkommer ofta eller är långvariga, bör du söka vård.

Orsaker till svamp i underlivet

Candida finns normalt i liten mängd i underlivsfloran tillsammans med flera andra mikroorganismer, framför allt mjölksyrebakterier (laktobaciller). Mjölksyrebakterierna ser till att pH-värdet hålls på en hälsosamt låg nivå samt tränger ut skadliga bakterier. Om det av någon anledning blir en rubbning i slidans flora, eller om slemhinnan är skadad, kan candida få utrymme att växa till och orsaka infektion.

Vanliga orsaker till svamp i underlivet är:

 • Antibiotikabehandling, som leder till obalans i underlivets bakterieflora

 • Svängningar i hormonnivåerna, till exempel vid graviditet, före mens eller på grund av P-piller

 • Friktion eller skav mot slemhinnan, som exempelvis av cykling eller frekvent sex

 • Att det lokala immunförsvaret är nedsatt, till exempel av läkemedelsbehandling, rökning eller diabetes

Svamp i underlivet hos män

Det är ovanligt att män drabbas av svamp i underlivet. Svamp på ollon eller penis uppträder oftast när det redan finns en inflammation i ollonet eller förhuden, i samband med diabetes samt vid immunbristsjukdom. När män drabbas av underlivssvamp brukar det som regel gå över av sig själv inom några dagar. Vissa kan få en reaktion i huden på ollonet om deras sexpartner har svamp och i så fall är det partnerns infektion som behöver behandlas. Symptomen försvinner om man avstår från samlag så länge svampinfektionen pågår. Här hittar du mer läsning om förhudsinflammation.

Vanliga symptom vid svamp i underlivet

Symptomen vid svampinfektion i underlivet kan variera, men de flesta upplever klåda, sveda och avvikande flytningar.

Det här är de vanligaste symptomen:

 • Klåda och sveda kring slidöppningen och på blygdläpparna

 • Vita och gryniga flytningar

 • Klar flytning i ökad mängd

 • Sköra, svullna och rodnade slemhinnor

 • Eventuellt smärta i slidöppningen

 • Eventuellt smärta vid vaginalt samlag

 • Svullna och ömma blygdläppar

 • Sprickor i huden i bakre delen av slidan

Liknande symptom kan förekomma vid urinvägsinfektion, bakteriell vaginos, klamydia och herpes. Om du har symptomen ovan och de inte försvinner efter ett par dagar, bör du därför uppsöka en ungdomsmottagning, barnmorska eller läkare för att identifiera orsaken.

Hur behandlas underlivssvamp?

Svampinfektion brukar läka bra med egenvård och receptfria svampdödande medel från apoteket. Om du behöver behandling för svamp i underlivet mer än ett par gånger om året bör du kontakta sjukvården. Dels är det viktigt att utesluta andra orsaker till symptomen och om det finns något underliggande tillstånd, dels kan du få hjälp med receptbelagda läkemedel i tablettform, som kan förebygga att besvären återkommer.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Om du har fått svampinfektion i underlivet kan du komma långt med egenvård:

 • Undvik att tvätta området för ofta, en gång om dagen räcker.

 • Använd enbart ljummet vatten, eventuellt lite tvättolja eller intimtvätt.

 • Ha på dig luftiga kläder, gärna bomullstrosor.

 • Avstå från samlag så länge du har symptom.

Du kan även använda receptfria läkemedel mot svamp i underlivet, om du är säker på att det är en svampinfektion som orsakar dina besvär. På apoteket finns krämer och vagitorier för lokalbehandling - fråga gärna apotekspersonalen om råd. Om du är gravid, bör du rådgöra med din läkare eller barnmorska innan du behandlar med receptfria läkemedel.

Om symptomen inte försvinner inom några dagar bör du kontakta sjukvården.

Hur förebygger man svamp i underlivet?

Svamp i underlivet är vanligt förekommande och svårt att förebygga helt och hållet. Ett tips är att undvika tajta kläder, som kan orsaka skav och irritation. Du kan också minska risken för svamp genom att låta bli att använda vanlig tvål i underlivet, eftersom den torkar ut slemhinnorna. Om du har torra slemhinnor, kan du behandla dem med exempelvis barnolja eller intimolja. Här hittar du fler råd för hur du kan hålla underlivet i balans.

Ibland kan preventivmedel med hormoner, som p-piller eller hormonstav, vara en bidragande orsak till svamp i underlivet. I sådana fall försvinner ofta svampen vid byte av preventivmedel. Om du misstänker att det finns ett sådant samband i ditt fall, kan du prata med läkare eller barnmorska.

Det finns många myter om vad som orsakar svampinfektion, som att det skulle finnas ett samband mellan jäst eller socker och svampinfektioner, men något sådant samband har inte kunnat påvisas. Det finns inte heller något stöd i forskningen för att behandling med yoghurt och liknande skulle få infektionen att gå över fortare.

När bör jag söka vård?

Om du har fått symptom som avvikande flytningar, sveda eller smärta i underlivet, och du inte vet vad de beror på, bör du söka vård. Detsamma gäller om du ofta har svamp i underlivet, det vill säga mer än två gånger per år, eller om dina besvär inte går över inom några dagar med egenvård.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Undrar du om du har svamp i slidan? Hör av dig till Min Doktor. Våra barnmorskor och läkare kan ge dig en bedömning och ordinera behandling. Vi kan också hjälpa dig om du fortfarande har besvär trots att du har behandlats för svamp.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab