Hem > Hälsa och sjukdomar > Kvinnors hälsa > Bakteriell vaginos – Illaluktande flytningar

Bakteriell vaginos – Illaluktande flytningar

När du får illaluktande flytningar har en obalans uppstått i underlivets bakterieflora. Bakterier finns alltid där, men när mjölksyrebakterierna minskar i antal kan de dåliga bakterierna ta över och då uppstår problemen. Tillståndet brukar kallas bakteriell vaginos.

Sök vård för bakteriell vaginosÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos innebär att bakteriebalansen i slidan har rubbats och att fel typ av bakterie har tagit över. 

I slidan finns det alltid bakterier och dess bakterieflora ska till huvudsak bestå av mjölksyrabakterier som ger ett lågt pH-värde. Ett lågt pH-värde gör att slidan blir sur och att andra bakterier inte trivs. När pH-värdet eller balansen rubbas kan andra bakterier växa till och du får bakteriell vaginos.

Orsaker till bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos beror på att bakteriebalansen i slidan har hamnat i obalans. Exakt vad som orsakar obalansen är idag inte känt.

Risken för att få bakteriell vaginos ökar däremot om du byter sexpartner ofta. Det är därför bra att använda kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny person.

Symptom på bakteriell vaginos

Illaluktande flytningar är det vanligaste symptomet vid bakteriell vaginos. Lukten kan även variera i styrka och kan till exempel vara starkare i samband med mens eller efter vaginalt samlag utan kondom. 

Andra vanliga symptom vid bakteriell vaginos är: 

Symptomen vid bakteriell vaginos kan variera och vissa upplever även att de kommer och går. 

Du kan även ha bakteriell vaginos utan symptom. Ungefär hälften av alla som får bakteriell vaginos visar inga symptom. 

Vid en livmoderinfektion förekommer också illaluktande flytningar. Det kan exempelvis uppstå efter en förlossning. Då är det ofta i kombination med smärta och feber.

Behandling vid bakteriell vaginos

Vissa fall av bakteriell vaginos går över utan behandling. Om du däremot upplever att du har besvär av din bakteriella vaginos, kan du få hjälp med behandling. 

Behandlingen ges antingen i form av tabletter, kräm eller vagitorier. De receptbelagda läkemedlet ges antingen lokalt i slidan i form av kräm eller vagitorier eller i form av tabletter som du sväljer. 

Behandlingen tar död på de bakterier som tagit över och återskapar balansen i slidans bakterieflora. Symptomen kommer ofta tillbaka igen efter en månad, och du kan då behöva upprepa behandlingen.

Sök vård för bakteriell vaginos

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för bakteriell vaginos

Vad kan jag göra själv?

Om du byter sexpartner ofta, kan det vara bra att använda kondom, femidom eller slicklapp, eftersom risken för bakteriell vaginos ökar i samband med byte av sexpartner. 

Hos de flesta apotek finns det också vissa naturläkemedel eller produkter med mjölksyrabakterier som ska hjälpa mot den dåliga lukten. Det finns däremot ingen bevisad effekt på att dessa faktiskt hjälper. 

Tyvärr är det inte så mycket mer du kan göra själv. Om du har problem, bör du kontakta läkare för att få behandling.

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du har problem med bakteriell vaginos och illaluktande flytningar, bör du kontakta läkare för behandling. 

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har problem med illaluktande flytningar och misstänker att du har bakteriell vaginos, kan du höra av dig till Min Doktor. Vi tar reda på om symptomen tyder på bakteriell vaginos eller annan bakomliggande orsak och hjälper dig med behandling. 

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-22

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, Legitimerad läkare, Min Doktor