Hem > Hälsa och sjukdomar > Urinvägs­infektion

Urinvägs­infektion

Urinvägsinfektion är en vanlig infektion som orsakas av bakterier. Vanliga symptom är att du behöver kissa ofta, att det svider när du kissar och att det gör ont i nedre delen av magen. Urinen kan också vara grumlig och lukta illa.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om urinvägsinfektion

Kvinnor får lättare urinvägsinfektion än män, vilket beror på att kvinnor har kortare urinrör. Det finns ett samband mellan urinvägsinfektion och samlag, därför kan det hjälpa att kissa efter samlag. Urinvägsinfektion smittar inte.

Vid graviditet och i klimakteriet ökar risken för urinvägsinfektion. Det beror bland annat på att hormonbalansen förändras. Om man har svårt att tömma urinblåsan helt när man kissar kan det leda till att bakterier lättare får fäste. Är du gravid och drabbas av urinvägsinfektion är det extra viktigt att få behandling. Kontakta din barnmorska på mödravårdscentralen!

Oftast stannar bakterierna i urinröret och urinblåsan och orsakar så kallad blåskatarr. Om bakterierna sprider sig till njurarna eller njurbäckenet kan man få njurbäckeninflammation.

Symptom vid urinvägsinfektion

Vanliga symptom vid urinvägsinfektion:

  • Behöver kissa ofta och det svider när du kissar.
  • Har ont i nedre delen av magen.
  • Kan känna dig lite frusen, men oftast har man inte feber vid blåskatarr.

Behandling

Lindriga former av blåskatarr kan läka ut av sig själv. Kraftigare urinvägsinfektion behandlas med antibiotika.

Har du feber, frossa och smärta i ländryggen ska du uppsöka närmaste akutmottagning.

Sök vård för urinvägs­infektion

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för urinvägs­infektion

Vad kan jag göra själv?

Vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket. Det ökar sannolikheten för att du lyckas kissa ut bakterierna. En huskur som vissa upplever att de blir hjälpta av är att dricka osötat citronvatten eller tranbärsjuice. Det gör miljön i urinröret surare och försvårar därmed bakteriernas tillväxt.

För att lindra smärtor vid urinvägsinfektion kan du använda dig av receptfria, smärtstillande läkemedel.

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor om du misstänker att du har drabbats av urinvägsinfektion och behöver behandling. Vi behandlar endast urinvägsinfektion hos kvinnor.