Hem > Hälsa och sjukdomar > Övriga besvär > Urinvägsinfektion hos barn

Urinvägsinfektion hos barn

Urinvägsinfektion innebär att urinvägarna har infekterats av bakterier och är vanligt förekommande hos barn mellan 1 och 6 år. Vanliga symptom är att barnet kissar ofta och att det svider när barnet kissar. Barnet kan också få feber och magont. Urinvägsinfektion behandlas vanligtvis med hjälp av vissa typer av medicin.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid urinvägsinfektion hos barn

​Urinvägsinfektion, som förkortas UVI, innebär att urinvägarna har infekterats av bakterier. Infektionen är vanlig hos barn mellan 1 och 6 år och kan orsaka besvärliga symptom. Vanligtvis är bakterierna som orsakar urinvägsinfektion så kallade tarmbakterier, som oftast finns i avföring. Urinvägsinfektion kan inte smitta.

Om ett barn har drabbats av urinvägsinfektion, är vanliga symptom att barnet kissar ofta och att det då svider, samtidigt som barnet kan ha svårt att hålla sig. Urinen kan ibland även innehålla blod. Det är också ganska vanligt att barn får ont i magen vid urinvägsinfektion. Hos småbarn och spädbarn förekommer ofta feber i samband med infektionen.

Ibland kan bakterierna som orsakar urinvägsinfektion sprida sig till njurbäckenet, vilket kan leda till en så kallad njurbäckeninflammation, som kan ge upphov till liknande symptom som vid urinvägsinfektion. Andra vanliga symptom av njurbäckeninflammation är feber, illamående och kräkningar.

Urinvägsinfektion hos barn är som mest vanligt förekommande hos spädbarn under 1 år. Orsaken till att urinvägsinfektion är särskilt vanlig hos spädbarn är att tarmbakterier från avföring lättare kan ta sig in i urinvägarna hos barn med blöja.

Urinvägsinfektion hos spädbarn under 1 år är vanligare hos pojkar. Hos småbarn i 2- till 5-årsåldern och uppåt är infektionen vanligare hos flickor.

Vuxna personer kan också drabbas av urinvägsinfektion.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn eller din bebis uppvisar symptom för urinvägsinfektion, ska du söka vård. Om ditt barn är över 15 år, är du välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare eller sjuksköterskor.

För småbarn och bebisar som är mellan 0 och 2 år och uppvisar symptom för urinvägsinfektion är det viktigt att du söker vård så snabbt som möjligt. Om det behövs, bör du söka vård vid en akutmottagning.

Om du misstänker att ditt barn eller din bebis har drabbats av njurbäckeninflammation, ska du direkt söka akut vård.

Behandling

​För att avgöra om barnet har drabbats av en urinvägsinfektion är det vanligt att man genomför ett test av urinen för att avgöra vilken typ av bakterie som kan vara orsaken till besvären. Vid misstänkt njurbäckeninflammation tas i stället ett blodprov för att avgöra vad besvären kan bero på.

Behandling av urinvägsinfektion hos barn brukar ofta ges i form av särskilda mediciner som effektivt botar besvären. Det kan ibland också vara bra att ge barn febernedsättande eller smärtstillande medicin för att lindra besvären.

Barn under 2 år bör inte ges vissa typer av medicin. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken behandling ditt barn kan få.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

För att undvika att ditt barn drabbas av urinvägsinfektion är det är viktigt att du ser till att ha goda rutiner för toalettbesök och att ditt barn kissar färdigt varje gång. Detta hjälper med att rensa ut bakterier som kan ha tagit sig in i urinvägarna och kan på så sätt hindra att en infektion uppstår.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn över 15 år uppvisar symptom för urinvägsinfektion, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor