Faktagranskad av:
Henrik Kangro, legitimerad läkare, Min Doktor
Att kissa på sig på natten eller dagen är vanligt hos små barn. Ungefär var tionde 6-åring är sängvätare. Som förälder är det viktigt att stötta barnet så det inte börjar skämmas, eftersom det kan påverka självförtroendet. Det finns flera effektiva behandlingar mot sängvätning.
Att kissa på sig är vanligt bland små barn. Orsakerna är oftast fysiska. Förr trodde man att orsakerna var psykologiska. Det är i regel normalt, går över och inget som ett litet barn ska skämmas över.
Man skiljer mellan att kissa på sig på dagen och på natten. Barn är normalt dagtorra från 5 års ålder och nattorra när de är 6 år. Sängvätare räknas barn som från 6 års ålder. Ungefär ett barn av tio har detta problem. Det är vanligare bland pojkar än flickor och det finns även en ärftlig komponent.
Sängvätning kan ha flera orsaker. Det kan bero på att nervsystemet inte är färdigutvecklat och att njurarna producerar för mycket urin. En annan orsak är så kallad överaktiv blåsa eller att barnet helt enkelt sover för tungt och inte känner av kroppens signaler.
För ett lite äldre barn kan sängvätandet bli ett problem som barnet skäms över och som kan påverka självförtroendet.
När ett barn kissar på sig dagtid kallas det inkontinens eller dagenures. Ibland händer det för barn som varit blöjfria en tid. Det är normalt att det tar tid att utveckla kontrollen över urinblåsan. Om barnet kissar på sig flera gånger under en dag i små mängder, kan orsaken vara så kallad ostabil blåsa.
Att ett barn kissar på sig på natten kan också ha andra, mer allvarliga orsaker. Exempel är urinvägsinfektion, förstoppning och diabetes.
Om barnet är törstigt och samtidigt kissar på sig, är det en signal om att något är fel. Då behöver du söka vård. Detsamma gäller om barnet börjar kissa på sig på natten efter att ha varit torr i flera månader.
Andra tillfällen när du behöver söka vård är om barnet har svårt att kissa, behöver ta i för att kunna kissa eller har en väldigt svag stråle.
Det finns olika slags behandlingar som kan hjälpa ditt barn. Normalt inleds en behandling med att mäta hur barnet kissar och att kontrollera att urinblåsan fungerar som den ska. Som förälder får man även svara på frågor om hur mycket barnet dricker, hur det sover och om det snarkar. Ibland görs också tester för att mäta om det finns socker i urinen.
En effektiv och långsiktig behandling är larm. Olika sensorer kopplas till ett larm som ljuder om barnet kissar på sig. Det hjälper de flesta barn. I vissa fall kan en läkare skriva ut en medicin för att öka produktionen av det hormon som styr urinproduktionen, vilket är en behandling som används under en begränsad tid.
Du kan hjälpa ditt barn på många sätt när det gäller toalettvanor och genom att vara ett stöd. Det viktigaste är att stötta så att barnet inte skäms.
När ni väl har bestämt att barnet ska vara utan blöja är det viktigt att barnet får sova utan blöja och med tydliga rutiner för toalett- och sängvanor. Det är viktigt att gå på toaletten regelbundet, dricka mindre på kvällen och att hitta lugnet innan sängdags. Om barnet börjar hålla sig och inte vill gå på toaletten, är det lätt att urinblåsan blir full och börjar droppa. En överfull blåsa kan även bidra till urinvägsinfektion.
Om du märker att ditt barn har problem, är det viktigt att vara uppmärksam på hur mycket och hur ofta barnet kissar på sig. Skriv gärna ned dina iakttagelser. Det kan finnas naturliga och tillfälliga orsaker, men det kan också finnas underliggande orsaker.
Om du upplever besvär med att ditt barn kissar på sig, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013