Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Diarré hos barn

Diarré hos barn

Diarré är mycket vanligt hos barn och kan ha flera olika orsaker, till exempel virussjukdomar eller att barnet har ätit något olämpligt. Diarré går ofta över av sig själv, men det är mycket viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska i samband med diarrén. I vissa fall kan du behöva söka vård när ditt barn har diarré.

Sök vård för diarréÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid diarré hos barn

​Diarré är mycket vanligt hos barn och innebär att avföringen är lösare än vanligt. Vid diarré brukar barnet även bajsa oftare. Diarré kan bero på flera olika saker och ofta förekommer andra symptom tillsammans med diarrén, till exempel illamående, kräkningar, feber eller magont.

Diarré är oftast helt normalt, särskilt hos småbarn och spädbarn. Hos barn på 0 till 1 år är avföringen generellt sett väldigt lös på grund av att barnet får i sig bröstmjölk och annan typ av bebismat. Hos småbarn på 1 till 3 år är det väldigt vanligt med så kallad småbarnsdiarré, som gör att barnet kan ha långvarig diarré, men mår bra i övrigt. Småbarnsdiarré brukar försvinna när barnet är 4 till 6 år.

Diarré orsakas ofta av olika typer av virussjukdomar, såsom vinterkräksjuka eller rotavirus. Vanligtvis förekommer då diarrén tillsammans med andra symptom, såsom illamående, kräkningar, magont och ibland även feber. De här sjukdomarna smittar lätt, särskilt bland barn i förskoleåldern, men går oftast över efter några dagar.

Det är också vanligt att diarré orsakas av att ett barn äter en viss typ av mat som barnet inte tål, till exempel mat som innehåller laktos eller gluten. Det kan också bero på att barnet äter stark mat, mat som innehåller mycket fibrer, mat och dryck med mycket socker eller mat som inte är tillagad på rätt sätt och därför innehåller bakterier.

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn eller din bebis har diarré som inte blir bättre efter några dagar, om det finns blod eller slem i avföringen eller om du misstänker att ditt barn har vätskebrist, ska du söka vård.

Om ditt barn har diarré och samtidigt uppvisar ett påverkat allmäntillstånd, akut vätskebrist, påtaglig trötthet eller har mycket ont i magen, ska du söka vård akut.

Behandling

​Diarré behandlas på olika sätt beroende på vad som är orsaken. Sjukdomar som ger upphov till diarré brukar oftast gå över av sig själva och behöver ingen annan behandling än vätska och vila.

Det kan vara bra att ge vätskeersättning. Ge vätskan i små mängder, men ofta, till exempel i små klunkar med sked. Håll koll på vad ditt barn får i sig och var uppmärksam på om barnet inte kissar och/eller blir slött.

Det kan ibland behövas särskilda typer av behandling för att lindra och i vissa fall tillfälligt stoppa besvären med diarré. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken typ av behandling som ditt barn kan få. ​

Sök vård för diarré

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för diarré

Vad kan jag göra själv?

​Om ditt barn eller din bebis besväras av diarré, är det väldigt viktigt att du ser till att barnet får i sig tillräckligt mycket vätska. Vätskebrist är den största faran för små barn i samband med diarré. Det kan även vara bra att ge skonsam mat, till exempel kokt mat.

Om ditt barn drabbas av återkommande diarré, kan det vara bra att se över den mat och dryck som barnet får. Det kan vara så att barnet inte tål en viss typ av mat eller ofta äter mat som kan ger upphov till diarré.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har diarré och du har frågor om vård eller behandling, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-30

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor