Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Matallergi hos barn

Matallergi hos barn

Matallergi är vanligast hos småbarn. Ungefär 2 till 3 procent av de yngsta barnen i Sverige har någon form av matallergi. Hur kroppen reagerar varierar. Många allergier växer bort med åren.

Sök vård för matallergiÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid matallergi hos barn

Ungefär 2 till 3 procent av de yngsta barnen i Sverige har någon form av matallergi. Om ditt barn är matallergiker, innebär det att kroppens immunförsvar reagerar mot någonting som den fått i sig genom mat eller dryck. Allergier kan vara ärftliga.

Komjölksallergi, även kallat komjölksproteinallergi, beror på att kroppen är allergisk mot protein som finns i komjölk. Allergi mot mjölk är vanligast hos bebisar. Några andra exempel på matallergier är jordnötsallergi och allergi mot någon nöt, nötallergi. Ditt barn kan också vara allergiskt mot mjöl, eller mjölprotein, vilket kallas för mjölallergi eller mjölproteinallergi. Om ditt barn är allergiskt mot ägg, har barnet äggallergi.

Hur kroppen reagerar varierar. De allergiska reaktionerna kan uppstå direkt efter att ditt barn ätit eller flera timmar senare. Om ditt barn är matallergiker, kan symptom synas i munnen, på huden eller komma från magen. Det är inte ovanligt att barn får flera av munsymptomen samtidigt. De kan även få symptom från luftvägarna. Några vanliga symptom är klåda på huden eller i munhåla och svalg, rinnande ögon och näsa, svullna läppar, eksem på kroppen, andningssvårigheter, astma, nässelutslag, magsmärtor, diarré eller förstoppning. Hos spädbarn och småbarn kan ett tecken på allergi vara att viktkurvan avstannar något.

När ska jag söka vård?

Boka en tid med en läkare, om du misstänker att ditt barn har matallergi. Allergiska reaktioner kan orsakas av många saker. Rätt diagnos innebär att ditt barn får rätt behandling.

Behandling

En utredning med hjälp av ett så kallat pricktest kan vara aktuell, om du tror att ditt barn lider av matallergi. Min Doktor kan hjälpa dig med att genomföra ett sådant test. Om ditt barn är allergiskt, får du som vårdnadshavare berätta om när symptom uppstått och var i kroppen på barnet symptomen känns eller syns.

Symptomen som uppstår vid matallergi kan lindras med hjälp av medicin.

Om svårare allergiska reaktioner, såsom andnöd, uppstår, är det viktigt att ha en adrenalinpenna i närheten. Tala med din läkare om adrenalinpenna och ta den direkt om den finns hemma. Om ditt barn har svårt att andas eller håller på att förlora medvetandet, ska du alltid ringa 112 och begära en ambulans.

Du ska alltid söka vård om:

  • Ditt barn mår dåligt en tid efter att ha uteslutit det ämne du misstänker att barnet inte tål.

  • Ditt barn får en allergisk reaktion.

Sök vård för matallergi

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för matallergi

Vad kan jag göra själv?

Matallergi är inget som går att bota. Om ditt barn är allergiskt mot ett livsmedel, ska hen sluta äta det. Ur näringssynpunkt är det är viktigt att barn inte utesluter kost i onödan. Ta därför kontakt med en dietist för att få kostråd innan du ändrar barnets kost. Informera också förskola, skola och fritids med hjälp av ett läkarintyg om att ditt barn har matallergi.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för matallergi, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor