Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Laktosintolerans hos barn

Laktosintolerans hos barn

Laktosintolerans innebär att ditt barns kropp inte klarar av att bryta ned mjölksocker (laktos) på grund av enzymbrist i tunntarmen, vilket kan leda till diarréer, gasbildning och smärtor. Symptomen behandlas genom att skador i tarmsystemet botas eller bland annat genom laktosreducerad kost.

Sök vård för laktosintolerans hos barnÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid laktosintolerans hos barn

Laktosintolerans är inte farligt.

Mellan 5 till 10 procent av befolkningen i Sverige är laktosintoleranta. Det är oftast först i tonåren som besvär från primär laktosintolerans uppstår. Det är inte ovanligt att blanda ihop laktosintolerans och mjölkallergi. Laktosintolerans innebär känslighet mot mjölksockret, medan mjölkallergi innebär att ditt barn är allergiskt mot mjölkprotein.

Om ditt barn är laktosintolerant beror det på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av enzymet laktas. En hög nivå krävs för att mjölksockret ska tas upp av tunntarmen. Istället hamnar mjölksockret i tjocktarmen vilket i sin tur leder till besvär direkt eller några timmar efter att ditt barn ätit eller druckit något som innehåller laktos. De vanligaste symptomen är uppsvälld mage, magknip, diarré, lös avföring eller gaser i magen.

Det finns tre former av laktosintolerans:

  • Primär laktosintolerans är vanligast och utvecklas efter småbarnsåren. Det beror på att kroppen bildar mindre av enzymet laktas.

  • Tillfällig laktosintolerans kan uppstå till exempel vid inflammation i tunntarmen.

  • Medfödd laktosintolerans är mycket ovanligt och innebär att förmågan att bilda enzymet laktas saknas vid födseln, vilket gör att din bebis inte tål modersmjölk. Liknande symptom som vid laktosintolerans kan förekomma om ditt barn lider av andra sjukdomar, till exempel sjukdomarna IBS, dyspepsi eller allergi mot komjölksprotein.

Att vara mjölkallergiker innebär att kroppen reagerar mot mjölkprotein. Symptomen uppstår när barn går över från att dricka bröstmjölk till produkter som innehåller komjölk. För att vara säker på om ditt barn är laktosintolerant eller komjölksallergiker bör du ta kontakt med läkare för diagnos.

Vad kan jag göra själv?

Kroppens reaktion på laktos är olika från person till person. Var uppmärksam på och skriv gärna ner vilka besvär ditt barn får, när barnet får dem och vad barnet har ätit. Det underlättar för läkaren att ställa rätt diagnos.

Det enklaste sättet att undvika besvär från laktosintolerans är att undvika att äta eller dricka mat som innehåller laktos. Laktos försvinner inte vid upphettning. Däremot försvinner laktos i hårdost som lagrats i mer än tre månader.

När ska jag söka vård?

Boka en tid med en läkare hos Min Doktor online eller på en av våra kliniker om du misstänker att ditt barn har laktosintolerans. Rätt diagnos innebär att ditt barn får rätt behandling.

Behandling

En utredning för att ta reda på om ditt barn är laktosintolerant inleds med att ditt barn får sluta äta laktosprodukter i upp till en månad. En sådan utredning ska göras i samråd med läkare. Om symptomen försvinner, för att sedan återkomma om ditt barn äter laktosprodukter, kan det vara en indikation på att ditt barn är laktosintolerant.

Formen av laktosintolerans kartläggs genom en undersökning, exempelvis laktosbelastning. Laktosbelastning innebär att ditt barn dricker en lösning som innehåller laktos. Därefter får barnet antingen lämna ett blodprov eller göra ett test i form av ett utandningstest. Blodprovet görs vid två tillfällen, en gång innan ditt barn ätit något och en gång efter att ditt barn druckit laktoslösningen. Om ditt barn lider av tillfällig laktosintolerans kan det räcka med att sjukdomen som orsakat skadorna i barnets tarmsystem botas. Om ditt barn har medfödd laktosintolerans är det viktigt att ditt barn äter laktosreducerad kost.

Det är viktigt att barn ur näringssynpunkt inte utesluter kost i onödan, ta därför kontakt med en dietist för att få kostråd innan du ändrar barnets kost. Informera även förskola, skola och fritids med hjälp av ett läkarintyg om ditt barn har laktosintolerans.

Det finns ingen medicin mot laktosintolerans, däremot kan det vara aktuellt för ditt barn att få i sig extra kalcium i kosten. Tillskottet av kalcium är särskilt viktigt för barn och ungdomar. Kalciumtabletter finns att köpa på apotek. Tala med en läkare om detta.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för laktosintolerans är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Sök vård för laktosintolerans hos barn

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för laktosintolerans hos barn

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor