Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Gaser i magen hos barn

Gaser i magen hos barn

Gaser i magen är väldigt vanliga och förekommer hos alla. Ibland bildas mer gas än vanligt och man kan då uppleva symptom såsom att man har magont, rapar, pruttar och känner sig spänd i magen. Gaser i magen kan bero på en viss typ av mat eller en överkänslighet mot laktos eller gluten. Besvären går oftast över av sig själva.

Sök vård för gaser i magenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid gaser i magen hos barn

​​Gaser i magen är väldigt vanliga och förekommer hos alla barn i 1- till 6-årsåldern. Gaserna bildas naturligt genom matsmältningsprocessen eller genom att man sväljer luft. Av olika anledningar kan det ibland bildas mer gas än vanligt och detta kan leda till olika besvär. Vanliga symptom av en ökad mängd gaser kan vara att man har magont, rapar, pruttar och känner sig allmänt spänd i magen.

Besvär med ökad mängd gas i magen hos småbarn och spädbarn kan bero på att barnet har ätit något som ger mer gaser än vanligt, såsom ärtor, bönor eller lök.

Gaserna kan också bero på att barnet är intolerant mot laktos eller gluten, vilket ofta ger besvär med gaser i magen. I mer sällsynta fall kan orsaken vara att barnet har en diagnos, till exempel IBS (känslig tarm) eller dyspepsi (känslig övre del av magen).

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn eller din bebis besväras av gaser i magen och de förekommer i samband med kraftigt magont, eller om gaserna i magen inte går över efter ett par veckor, ska du söka vård.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.

Behandling

Besvären med gaser i magen är oftast ofarliga och brukar vanligtvis gå över av sig själva. I vissa fall kan det behövas behandling med vissa typer av medicin för att lindra besvären.

Tänk på att du inte ska ge barn under 2 år vissa typer av medicin utan att först ha pratat med en läkare. Barn som är i 3- till 6-årsåldern eller äldre brukar kunna ges fler typer av medicin, även om vissa mediciner mot magbesvär överhuvudtaget inte kan ges till barn. Prata med en läkare, om du undrar vilka mediciner du kan ge ditt barn. ​

Sök vård för gaser i magen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för gaser i magen

Vad kan jag göra själv?

​Om ditt barn eller din bebis besväras av gaser i magen, bör du se över vad barnet äter och dricker i syfte att avgöra om det är något i kosten som ger upphov till besvären.

Du bör också se till att ditt barn bajsar regelbundet, då det hjälper till med att bli av med gaserna.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har besvär med gaser i magen, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. ​Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. ​Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor