Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Matförgiftning hos barn

Matförgiftning hos barn

Matförgiftning är ganska vanligt förekommande hos barn och innebär att barnet har fått i sig mat som innehåller någon form av bakterie, virus, parasit eller gift. Vanliga symptom är illamående, kräkningar, diarré, magont och feber. Matförgiftning går oftast över av sig självt.

Sök vård för matförgiftning hos barnÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid matförgiftning hos barn

​ Matförgiftning är ganska vanligt förekommande hos barn i 1 till 6-årsåldern och innebär att barnet har fått i sig mat som innehåller någon form av bakterie, virus, parasit eller eller gift. Vanliga symptom vid matförgiftning är illamående, kräkningar, diarré, magont och feber. Matförgiftning brukar gå över efter ett par dagar och smittar inte från person till person.

Det kan ibland vara svårt att skilja på matförgiftning och annan typ av magsjuka, då symptomen ofta är snarlika de som förekommer vid till exempel vinterkräksjuka och rotavirus. Matförgiftning brukar kännetecknas av ett snabbt insjuknande, då tiden från det att barnet har fått i sig maten till att hen uppvisar symptom är ganska kort. Det brukar handla om allt från några timmar upp till ett par dagar.

Vid matförgiftning kan barnet förlora mycket vätska, genom kräkningar eller diarré. Det är lätt hänt att barn under 5–6 år drabbas av vätskebrist. Småbarn och spädbarn i 1-, 2-, 3- och 4-årsåldern är extra känsliga för vätskebrist och när barnet inte får i sig tillräckligt med vätska vid matförgiftning kan det leda till uttorkning. ​

Vad kan jag göra själv?

​ Det är viktigt att du ser till att inhandla bra mat och att maten tillagas på rätt sätt. Du bör se till att förvara och tillaga livsmedel vid rätt temperatur, tvätta händer och köksredskap efter kontakt med rått kött samt vara noga med handhygien.

Om ditt barn eller din bebis har drabbats av matförgiftning är det mycket viktigt att du ser till att hen får i sig tillräckligt med vätska. Det brukar vara bra att ge barnet vätska regelbundet i små mängder för att undvika uttorkning.

När ditt barn har haft matförgiftning brukar det variera hur länge det tar innan hen är redo att äta. Vitt bröd och ris är exempel på bra mat att ge ditt barn efter matförgiftning eller magsjuka. ​

När ska jag söka vård?

​ Om ditt barn eller din bebis har drabbats av matförgiftning och tillståndet inte blir bättre efter några dagar ska du söka vård. Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare eller på en av våra kliniker.

Om ditt barn drabbas av svår vätskebrist eller uttorkning ska du söka akut vård. ​

Behandling

​ Matförgiftning brukar gå över av sig självt och ofta behövs det ingen särskild behandling för besvären. Det viktigaste är att se till att ditt barn får i sig tillräckligt med vätska. Ibland kan det behövas vissa typer av medicin för att lindra besvären.

Tänk på att barn inte bör få vissa typer av medicin eller vätskeersättning utan att en läkare har gjort en bedömning. Prata med en läkare om du har frågor om vilken typ av behandling ditt barn kan få. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för matförgiftning är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. ​ Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. ​ Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. ​ Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Sök vård för matförgiftning hos barn

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för matförgiftning hos barn

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor