Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Kräkningar hos barn

Kräkningar hos barn

Spädbarn kan kräkas flera gånger på en dag. Ofta sker det när barnet har ätit och fått i sig mer än det kan smälta. Då kräks barnet upp överskottet, vilket är helt ofarligt. Kräkningar kan också vara symptom på andra, mer allvarliga, tillstånd och sjukdomar för vilka vård är nödvändig.

Sök vård för kräkningarÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid kräkningar hos barn

Det är vanligt att ett spädbarn eller en bebis kräks efter att ha ätit. Den vanligaste orsaken är så kallad överskottskräkning, som beror på att barnet får i sig mer mat än det kan smälta.

Vissa spädbarn kräks efter varje måltid. Det är helt normalt och går över i 1-årsåldern när kroppens funktioner har utvecklats mer.

Spädbarn kan också kräkas på grund av att magmunnen mellan magsäcken och matstrupen inte sluter tätt. Då kommer maginnehåll upp i matstrupen. När det sker och leder till symptom som kräkningar kallas det för refluxsjukdom.

Kräkningar kan också vara symptom på andra sjukdomar. Magsjuka är den vanligaste och beror på virus eller bakterier. Vid magsjuka kräks barnet större mängder och med större kraft. Ofta får barnet också feber och diarré. Magsjuka är vanligare hos yngre barn (2 till 6 år) än hos spädbarn.

Olika slags infektioner kan också leda till att småbarn börjar kräkas. Exempel är förkylning och halsfluss, men också lunginflammation. Då kommer kräkningarna ofta tillsammans med andra symptom som feber och trötthet.

Allergier mot födoämnen kan leda till kräkningar. En vanlig sådan är allergi mot komjölk. Glutenintolerans kan också leda till kräkningar.

Bröstmjölksersättning och annan mat kan leda till att ett litet barn blir förstoppat, börjar må illa och får svårt att bajsa. När det händer kan barnet också börja kräkas.

Andra mer allvarliga orsaker till att ett litet barn kräks är förgiftning, hjärnskakning och medfödda sjukdomar eller skador i hjärnan. Om barnet får i sig ett giftigt ämne eller läkemedel, kan det leda till kräkningar. Om barnet har slagit i huvudet och fått en hjärnskakning, kan det dröja flera timmar innan kräkningarna uppträder. Andra symptom vid hjärnskakning kan vara trötthet.

När ska jag söka vård?

Det kan bli nödvändigt att söka vård på en fysisk vårdcentral eller en akutmottagning. I vissa fall är symptomen tydliga och du behöver söka vård snabbt, till exempel då det kommer blod i kräkningarna eller om det är ett spädbarn som inte kan behålla vätska alls.

Om ditt barn börjar kräkas när det börjar med nya födoämnen, behöver du söka hjälp. Det kan vara tecken på allergi.

Vid förgiftning behöver du söka hjälp akut – ring då 112.

Om kräkningarna inte har minskat efter ett dygn eller kommer tillbaka, behöver du söka vård. Det gäller också om barnet inte kan behålla vätska och samtidigt har hög feber.

Behandling

Det finns många orsaker där kräkningar är ett symptom. I vissa fall är det uppenbart för en läkare vilken behandling som behövs. I andra fall görs först en utredning eller olika tester, till exempel för att utesluta allergi mot olika slags födoämnen. Om barnet är uttorkat, behöver det få vätskeersättning.

Sök vård för kräkningar

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för kräkningar

Vad kan jag göra själv?

Kräkningar hos spädbarn i samband med måltider är normalt helt ofarliga. Det är samtidigt viktigt att hålla koll på viktkurvor och att barnet får i sig ordentligt med vätska. Spädbarn blir lättare uttorkade än lite äldre barn.

Som förälder finns det flera saker som du kan göra för att minska besvären. Låt till exempel ditt barn äta mindre och oftare. Se också till att barnet rapar ordentligt efter måltider.

Om du misstänker att ditt barns kräkningar beror på magsjuka eller en infektion, är det viktigt att barnet får i sig vätska, gärna i små mängder och ofta. Att ge vätskeersättning är bra.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har besvär med kräkningar, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor