Hem > Hälsa och sjukdomar > Kräkningar hos barn

Kräkningar hos barn

Spädbarn kan kräkas flera gånger på en dag. Ofta sker det när barnet ätit och har fått i sig mer än det kan smälta. Då kräks barnet upp överskottet, något som är helt ofarligt. Kräkningar kan också vara symptom på andra, mer allvarliga tillstånd och sjukdom där vård är nödvändigt.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid kräkningar hos barn

Det är vanligt att ett spädbarn eller en bebis under sitt första levnadsår kräks efter att det har ätit. Den vanligaste orsaken är så kallad överskottskräkning och beror på att barnet får i sig mer mat än det kan smälta.

Vissa spädbarn kräks efter varje måltid. Det är helt normalt och är något som går över efter ungefär 1-års ålder när kroppens funktioner har utvecklats mer.

Spädbarn kan också kräkas på grund av att magmunnen mellan magsäcken och matstrupen inte sluter tätt. Då kommer maginnehåll upp i matstrupen. När det sker och leder till symptom som kräkningar kallas det för refluxsjukdom.

Kräkningarna kan samtidigt vara symptom på andra sjukdomar. Magsjuka är den vanligaste och beror på virus eller bakterier. Vid magsjuka kräks barnet större mängder och med större kraft. Ofta får barnet också feber och diarré. Magsjuka är vanligare hos barn i 2-, 3- eller 4-årsåldern, men även i 5- eller 6-årsåldern, än hos spädbarn.

Olika slags infektioner kan också leda till att småbarn börjar kräkas. Exempel är förkylning och halsfluss men också lunginflammation. Ofta kommer då kräkningarna tillsammans med andra symptom som feber och trötthet.

Allergier mot födoämnen kan leda till kräkningar. En vanlig sådan allergi är allergi mot komjölk, men även glutenintolerans kan leda till kräkningar.

Bröstmjölksersättning, men också annan mat kan leda till att ett litet barn blir förstoppat, börjar må illa och får svårt att bajsa. När det händer kan barnet också börja kräkas.

Andra mer allvarliga orsaker till att ett litet barn kräks är förgiftningar, hjärnskakningar eller medfödda sjukdomar eller skador i hjärnan. Om barnet får i sig ett giftigt ämne eller ett läkemedel kan det leda till kräkningar. Har barnet slagit i huvudet och fått en hjärnskakning kan det dröja flera timmar innan kräkningarna uppträder. Andra symptom vid hjärnskakning kan vara trötthet.

Vad kan jag göra själv?

Kräkningar hos spädbarn i samband med måltider är normalt helt ofarligt. Det är samtidigt viktigt att hålla koll på viktkurvor och att barnet får i sig ordentligt med vätska. Spädbarn blir lättare uttorkade än lite äldre barn. Du kan som förälder göra flera saker för att minska besvären. Låt ditt barn äta mindre och oftare. Se till att det rapar ordentligt efter måltider.

Om du misstänker att kräkningarna hos ditt barn beror på magsjuka eller en infektion är det viktigt att barnet får i sig vätska, gärna i små mängder och ofta. Att ge vätskeersättning är bra.

När ska jag söka vård?

Det kan bli nödvändigt att söka vård vid en fysisk vårdcentral eller en akutmottagning. I vissa fall är symptomen tydliga och du behöver söka snabb vård, till exempel då det kommer blod i kräkningarna eller om det är ett spädbarn som inte behåller vätska alls.

Om ditt barn börjar kräkas när det börjar med nya födoämnen behöver du söka hjälp. Det kan vara tecken på allergi.

Vid förgiftning behöver du söka hjälp akut, ring då 112.

Om kräkningarna inte har minskat på ett dygn eller kommer tillbaka behöver du söka vård. Det gäller också om barnet inte kan behålla vätska och samtidigt har hög feber.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor eller på en av våra kliniker.

Behandling

Det finns många orsaker där kräkningar är ett symptom. I vissa fall är det uppenbart för en läkare vilken behandling som behövs. I andra fall görs först olika slags tester och en utredning genomförs, till exempel för att utesluta allergi mot olika slags födoämnen. Är barnet uttorkat behöver det få vätskeersättning.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har besvär med kräkningar är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, 190623