Hem > Hälsa och sjukdomar > Huvudrelaterade besvär hos barn

Huvudrelaterade besvär hos barn

Hur behandlar jag huvudlöss, och hur kan de smitta? Vilka är symptomen vid hjärnskakning? Mitt barn har ont i nacken – vad kan det bero på? Vilken behandling kan mitt barn få vid återkommande huvudvärk?

Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning, test och hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av huvudrelaterade besvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Generellt om huvudrelaterade besvär, vanliga symptom och behandling

Barn drabbas ofta av besvär som uppstår i och runt huvudet. Det kan vara i form av huvudvärk, smärta och stelhet i nacken eller klåda i hårbotten, och besvären kan ha flera olika orsaker. På denna sida beskriver vi några av de vanligaste orsakerna till besvär och symptom som kan uppstå i och runt huvudet.

Huvudvärk hos barn är mycket vanligt och kan bero på flera olika saker. Den vanligaste typen av huvudvärk hos barn och småbarn är så kallad spänningshuvudvärk, som kan ge upphov till smärta i pannan och vid tinningarna. Denna typ av huvudvärk orsakas ofta av oro, stress eller sömnbrist. Huvudvärk kan också bero på en infektion orsakad av virus eller bakterier, till exempel en förkylning eller bihåleinflammation.

I sällsynta fall kan huvudvärk vara ett tecken på hjärnhinneinflammation, vilket kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Andra symptom av hjärnhinneinflammation är feber, illamående, kräkningar, nackont och att barnet känner sig stel i nacken. Sök vård omedelbart, om du misstänker att ditt barn kan ha drabbats av hjärnhinneinflammation.

Om ditt barn ramlar och slår i huvudet, finns risk för att hen drabbas av en hjärnskakning. Att barn och spädbarn får hjärnskakning är ganska vanligt förekommande och orsaken är ofta att barnet har fallit från en höjd eller krockat med ett fast föremål. Vanliga symptom av hjärnskakning är huvudvärk, yrsel, illamående och ibland kräkningar. Tillståndet är ofta ofarligt, men du ska alltid söka vård för ditt barn om du misstänker att hen drabbats av en hjärnskakning.

Behandling av huvudrelaterade besvär beror helt på vilka symptom ditt barn eller din bebis upplever, och vad som är orsaken. Spänningshuvudvärk, huvudvärk orsakad av en lättare infektion eller migrän är besvär som ofta går över av sig själva. Ibland kan det vara lämpligt att ditt barn får smärtstillande medicin för att lindra besvären.

Tänk på att barn under 2 år inte bör få vissa typer av smärtstillande medicin. Barn i 3- till 6-årsåldern och äldre kan ofta ges fler typer av medicin. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken typ av medicin och behandling ditt barn kan få.

Du ska alltid söka akut vård för ditt barn eller din bebis om hen uppvisar symptom av hjärnskakning eller hjärnhinneinflammation.

Ett annat huvudrelaterat besvär som många barn och barnfamiljer drabbas av är huvudlöss. Det är vanligt att huvudlöss sprids under sommaren och smittar särskilt lätt på förskolor och skolor, platser där barn ofta kommer i nära kontakt med varandra. Vanliga symptom är klåda i hårbotten, men ibland förekommer inga särskilda symptom alls.

Om ditt barn eller din bebis har drabbats av huvudlöss, är det viktigt att noggrant kamma barnets hår för att lössen ska försvinna. Ofta behövs även behandling med hjälp av vissa medel och mediciner, för att lössen inte ska bli ett återkommande besvär.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för någon form av huvudrelaterat besvär, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-02-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor