Hem > Hälsa och sjukdomar > Förkylning > Bihåleinflammation – Tilltäppta hålrum i ansiktsskelettet
Bihåleinflammation är en vanlig sjukdom som ofta uppstår i samband med en förkylning. En bihåleinflammation uppstår av att de luftfyllda hålorna i ansiktsskelettet blir tilltäppta och inflammerade. Sjukdomen kännetecknas av nästäppa och snuva, ofta i kombination med att det gör ont i bihålorna. Bihåleinflammation går ofta över av sig själv, men kan ibland kräva behandling vid svåra eller långvariga besvär.
Bihåleinflammation kallas även för sinuit eller rinosinuit inom vården. Det är ett tillstånd som ofta uppkommer till följd av en förkylning som spridit sig från näsan till bihålorna. Bihåleinflammationen brukar uppstå cirka 10 dagar efter förkylningens start och kan upplevas som att förkylningen inte går över.
I ansiktsskelettet finns det ett antal luftfyllda hålrum. Dessa hålrum kallas för bihålor och de sitter i pannan, på vardera sida om näsan, i silbenet (mellan näsroten och ögat) och bakom näsan. Hålrummen är täckta av slemhinnor som håller dem fria från smuts, virus och bakterier. Vid en förkylning kan nästäppa, svullnad och snuva göra att bihålorna blir tilltäppta, eftersom slemhinnorna svullnar. Virus och bakterier blir då kvar i bihålorna och orsakar en inflammation.
Bihåleinflammation i samband med förkylning är den vanligaste orsaken, men en bihåleinflammation kan även uppstå på grund av allergier eller rökning.
En infekterad tand i överkäken kan också leda till att bihålorna blir infekterade och sedermera inflammerade. Detta är dock väldigt ovanligt och drabbar i huvudsak vuxna. När en bihåleinflammation uppstår till följd av en infekterad tand är det oftast endast den bihåla som sitter närmast tanden som påverkas.
Vid graviditet är kroppens slemhinnor mer svullna än vanligt och immunförsvaret försämras. Det kan därför vara lättare att få bihåleinflammation om du är gravid.
Om du är täppt i näsan under graviditeten, kan du lindra dina besvär med kortisonspray. Om du är osäker, kan du fråga din läkare eller barnmorska om råd.
Vid en pågående bihåleinflammation kan du känna ett tryck över ansiktet. Trycket blir ofta värre när du lutar dig framåt med nedböjt huvud.
Vanliga symptom vid en bihåleinflammation är:
Smärta och ömhet i kinderna, pannan och/eller överkäken
Tjock och varig snuva som kan lukta illa
Snuva som rinner ner i svalget
Täppt näsa
Försämrat luktsinne
Du kan även få feber i samband med bihåleinflammation, men det går att ha bihåleinflammation utan feber. Andra symptom som kan uppkomma är huvudvärk, trötthet, hosta och lock för öronen.
Om bihåleinflammationen sätter sig på silbenshålorna, kan det ge allvarligare symptom. Sjukdomen kallas då för etmoidit och kräver akut vård.
Mer allvarliga, men ovanliga, symptom är:
Hög feber med påverkat allmäntillstånd och trötthet
Kraftig smärta och ömhet, speciellt mellan näsan och ögat
Rodnad och svullnad runt ögat
Barn under 6 år kan också drabbas av etmoidit, eftersom silbenshålorna är de bihålor som utvecklas först. Om du misstänker att ditt barn har etmoidit, ska ni uppsöka akut vård.
Bihåleinflammation läker ofta ut av sig själv och behandlas i första hand med receptfria preparat som nässpray med kortison.
Om en läkare bedömer att bihåleinflammationen är orsakad av en svår bakteriell infektion, kan du behöva behandlas med antibiotika.
Du bör söka akut vård om du upplever något av dessa symptom:
Stark smärta över pannan och kinderna
Rodnad och svullnad runt ögonen
Hög feber och frossa
Stelhet i nacken
Bihåleinflammation hos barn är i de flesta fall ofarligt och läker ut av sig själv. Om ditt barn har feber och påverkat allmäntillstånd, i kombination med en svullnad och rodnad vid näsroten eller buktande ögonlock, behöver du söka vård akut.
Öppet dygnet runt
Kort väntetid
Kostnadsfritt för barn
95% patientnöjdhet
Vård i appen och på webben
4.8 av 5 i betyg på App Store
En bihåleinflammation blir sällan kronisk utan går ofta över av sig själv. Det finns en del knep och huskurer som lindrar symptomen:
Minska svullnaden i bihålorna genom att hålla dig upprätt och röra på dig måttligt.
Sov gärna med förhöjd huvudgavel.
Använd receptfri kortisonspray istället för vanlig avsvällande nässpray. Kortisonspray kan minska både inflammation och svullnad i bihålorna.
Det finns även andra receptfria preparat i tablettform som minskar svullnad och lindrar bihåleinflammation. Fråga gärna om råd på ditt apotek.
Det som fungerar lindrande vid förkylning, som att dricka mycket och vila, hjälper också vid bihåleinflammation.
Om du har allergiska besvär som bidrar till bihåleinflammation, är det viktigt att i första hand behandla din allergi.
Om du röker, hjälper rökstopp mot bihålebesvär.
Om du upplever symptom som stämmer in på bihåleinflammation, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling.
Sök akut vård om du upplever:
Stark smärta över pannan och kinderna
Rodnad och svullnad runt ögonen
Hög feber och frossa stelhet i nacken
Publicerad:
2022-03-08
Senast uppdaterad:
2022-06-03
Faktagranskad av:
Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor