Hem > Hälsa och sjukdomar > Bihåleinflammation
Bihåleinflammation uppstår om de luftfyllda hålorna i ansiktsskelettet blir tilltäppta och inflammerade. Det sker oftast i samband med förkylning och ger värk i pannan och kinderna, i kombination med nästäppa.
Om du smittas av bihåleinflammation är det ett vanligt förkylningsvirus och främst ger vanlig förkylning. En bihåleinflammation kommer som en följd, cirka tio dagar efter förkylningens start, och kan upplevas som att förkylningen inte går över.
Vid graviditet är kroppens slemhinnor mer svullna än vanligt och då kan bihåleinflammation lättare uppstå.
Typiskt för bihåleinflammation är att smärtan blir värre när du lutar dig framåt med nedböjt huvud. Ibland kan du även få feber, bli trött och allmänpåverkad.
Bihåleinflammation läker ofta ut av sig själv och behandlas i första hand med receptfria preparat som nässpray med kortison.
Om en läkare bedömer att bihåleinflammationen är orsakad av en svår bakteriell infektion kan du behöva behandlas med antibiotika.
Bihåleinflammation hos barn är i de flesta fall ofarligt och läker ut av sig själv. Men om ditt barn har feber och påverkat allmäntillstånd, i kombination med en svullnad och rodnad vid näsroten eller buktande ögonlock, behöver du söka vård akut.
Du bör även söka akut vård om du upplever något av dessa symptom:
Kostnadsfritt
95% patientnöjdhet
Kort väntetid
Öppet dygnet runt
Vård i appen och på webben
4.8 av 5 i betyg på App Store
En bihåleinflammation blir sällan kronisk utan går ofta över av sig själv, men det finns en del knep och huskurer som lindrar symptomen:
Upplever du symptom som stämmer in på bihåleinflammation är du välkommen att konsultera Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling.
Sök akut vård om du upplever