Hem > Hälsa och sjukdomar > Förkylning > Nästäppa

Nästäppa

Ofta får man nästäppa och snuva i samband med förkylning. Slemhinnorna i näsan svullnar upp och det blir svårare att andas genom näsan. En anledning till nästäppa och tunn rinnande snuva kan också vara känsliga slemhinnor i näsan. En del nyser bara eller besväras av att det kliar i näsan.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om nästäppa

Om du använder nässpray under lång tid så kan det leda till att du blir täppt i näsan.

Gravida kvinnor kan också få långvarig nästäppa på grund av att hormoner gör att slemhinnorna i näsan svullnar.

Symptom vid nästäppa

Från att snuvan till en början är tunn och genomskinlig brukar den efter några dagar bli tjock, gul eller grön.

Nästäppa kan också bero på allergi, då rinner näsan och snuvan är tunn och genomskinlig. Vid allergi brukar man också få andra symptom som nysningar och rinnande och kliande ögon.

Behandling

Beror nästäppan på en förkylning kan du använda avsvällande nässprej som gör att svullnaden i slemhinnorna går ner. Men tänk på att inte använda nässprej längre än tio dagar i rad, långvarig användning kan ge dig nästäppa som är svår att bli av med.

Har du använt nässpray under lång tid är det hög tid att sluta. Den första tiden kan du känna dig ännu mer täppt i näsan men det brukar släppa efter några dagar. Har du mycket besvär kan du pröva receptfri nässprej med kortison.

Om du har torra slemhinnor i näsan kan du smörja dem med mjukgörande nässpray med sesamolja, vilket du hittar på apoteket.

Att rensa näsan med koksaltlösning kan hjälpa om man har tjock snuva. På apoteket finns koksaltdroppar och koksaltspray. Du kan även göra en egen koksaltlösning och använda nässköljare, som finns på apoteket.

Sök vård för nästäppa

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för nästäppa

Vad kan jag göra själv?

Har du svårt att sova på grund av nästäppan kan du prova att ligga med huvudet högt i sängen. Bulla upp med några extra kuddar under huvudet!

När kan Min Doktor hjälpa?

Har din nästäppa eller snuva inte har gått över efter tre veckor bör du kontakta Min Doktor. Kanske beror dina symptom på allergi som behöver behandlas. Det gäller också om du har använt nässpray under lång tid och har svårt att klara dig utan eller om bara ena näsborren varit täppt en längre tid.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03