Nyheter, tips och insikter från Min Doktor

Få effekterna av alla hjärtans dag – utan fysisk närhet

Alla hjärtans dag är en högtid som förknippas med närhet och kärlek. I år blir dagen sannolikt annorlunda, då väldigt många i Sverige och världen hindras från fysisk närhet till sina nära och kära i syfte att minska smittspridningen av coronaviruset. Det är svårt att ersätta den fysiska närheten och intimiteten – och de glädjeämnen som det utsöndrar i kroppen – som Alla hjärtans dag innebär för många. Däremot finns det flera saker som du kan göra själv eller digitalt, som kan ge liknande glädjande effekter i kroppen.

Flera fördelar med att träffa psykolog online

Hos Min Doktor kan du träffa en legitimerad psykolog online för att få behandling med KBT, kognitiv beteendeterapi. Flera studier visar att KBT online är jämförbart med att träffa psykologen via ett fysiskt möte.

Var fjärde sover dåligt – men effektiv behandling finns

Svårt att sova? Du är inte ensam. En Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan var fjärde person sover dåligt. God sömn är viktigt för att må bra och för att hålla sig frisk, och idag finns det flera olika effektiva alternativ för att behandla dålig sömn. Ändå gör många ingenting för att förbättra sina sömnproblem.

5 hälsotips våren 2021

Många är tillbaka i vardagen efter jul- och nyårsledigheterna, med skola och arbete. Samtidigt är coronapandemin fortsatt ett påtagligt inslag i det vardagliga livet. De begränsningar av rutiner och rörelsemönster som de allra flesta behövt göra påverkar både vårt psykiska och fysiska välmående.

Halkskador vanligt på vintern

Under vinterhalvåret ökar antalet halk- och fallskador väsentligt. Kallare väder, halt väglag och en mer svårframkomlig miljö gör att risken att drabbas av besvärliga och i många fall även allvarliga skador blir högre. Min Doktors läkare tipsar om vad du själv kan göra för att undvika en olycka samt hur du avgör om du ska söka vård eller om du kan behandla skadan själv.

6 tips mot akne

De flesta som drabbas av akne gör det i tonåren, den tid när vårt självförtroende ofta är som känsligast. Därför borde vi ta akne på större allvar, tycker dermatologen Daniel Brännström.

3 sätt att hantera migrän

Migrän är så vanligt förekommande att det kan betraktas som en folksjukdom. Besvären drabbar cirka 15 procent av befolkningen någon gång i livet. Kvinnor drabbas oftare än män. Symptomen av migrän skiljer sig ofta från person till person, och det kan vara svårt att avgöra om de besvär som man upplever orsakas av migrän eller om det rör sig om något annat. Henrik Kangro, medicinsk chef på Min Doktor, berättar om vad migrän innebär, hur du identifierar migrän och ger dig några råd om hur besvären kan hanteras.

5 snabba med virolog Bo Niklasson om coronavaccinen

Bo Niklasson är läkare och tidigare professor i virologi vid Karolinska Institutet. Vi ställde några frågor till honom kring vaccinen för covid-19, hur man ska tänka om man redan har haft covid-19 och om vaccinen fungerar på muterade virusstammar.

Psykologen: “Ta lärdom av förra året för att må bättre i år”

“Nytt år, nya möjligheter” brukar det heta. Men 2020 kanske inte bäst beskrivs som möjligheternas år, och även 2021 ser ut att till stor del påverkas av coronaviruset. Även om pandemin har medfört många begränsningar, finns det enligt Min Doktors psykolog Olof Johansson fortfarande möjlighet att påverka sitt eget liv för att må bättre. Här kommer hans tips.

Tips för att slippa vinterkräksjuka

Förra årets säsong av vinterkräksjukan blev nästan två månader kortare än vanligt. Anledningen var coronapandemins ankomst - vi började tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom. Hur årets säsong blir återstår att se, men Min Doktors läkare har tips för att undvika att bli smittad, och ger några lindrande råd om de skulle behövas.

Tidigare artiklar

ic_newsletter

Vill du ha våra utskick?

Tillåt oss att berätta för dig om vi t.ex. utökar vårt utbud samt att skicka nyhetsbrev och tips som vi tror kan vara relevanta för dig.

Vi lämnar inte ut din adress till någon annan.