Nyheter, tips och insikter från Min Doktor

Slipp vattkoppor och bältros med vaccination

Vattkoppor och bältros är två olika sjukdomar som orsakas av samma virus. Vattkoppor är vanligast hos barn, medan bältros främst förekommer hos personer över 50 år. Du kan vaccinera dig eller ditt barn mot vattkoppor, och även vaccinera dig mot bältros för att slippa besvärliga symptom.

Glutenintolerans – vanligt men svårt att upptäcka

Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk sjukdom som innebär att tunntarmen blir inflammerad om du äter vete, råg eller korn som alla innehåller gluten. Sjukdomen kan vara svår att upptäcka, men Min Doktors läkare ger några tips på vilka symptom du ska vara extra uppmärksam på.

7 varningssignaler för stressade personer

Att ibland känna sig stressad är vanligt och ofta ofarligt. Men är du stressad under en längre period kan stressen vara skadlig för dig. Ibland är det svårt att avgöra om du är stressad eller inte, här är 7 varningssignaler att hålla utkik efter.

Allt du behöver veta om magkatarr

Magkatarr, eller dyspepsi, är ett samlingsnamn för ett flertal olika besvär relaterade till den övre delen av magen. Henrik Kangro, medicinsk chef på Min Doktor, reder ut vad du behöver veta om magkatarr.

Så vet du om du har bihåleinflammation

Bihåleinflammation får man oftast i samband med förkylning. Vanliga symptom är smärta i panna, kinder och nästäppa. Ofta klarar kroppen av att läka ut en bihåleinflammation på egen hand men i vissa fall krävs behandling.

Läkaren: Många vet inte om att de har ett högt blodtryck

Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning, och nästan hälften av alla mellan 65–85 år, lider av högt blodtryck. Men många drabbade är helt symptomfria och vet därför inte om att de har ett högt blodtryck. Under hela oktober månad kan du kontrollera ditt blodtryck kostnadsfritt på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar.

Nu kan du boka tid för influensa­vaccination

Nu kan du boka tid för att vaccinera dig mot influensa på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar. Här är allt du behöver veta inför vaccinationsstarten den 3 november.

6 tips för bättre sömn

Den 25 oktober ställer vi om klockan till vintertid. För vissa innebär detta helt enkelt en timme längre sovmorgon, men för andra är det svårare att anpassa sig till den nya dygnsrytmen och sömnen påverkas. Björn Hedensjö är psykolog och har skrivit sömnboken “En perfekt natt”. Han ger dig sina 6 bästa tips för att sova bättre.

Förbered dig inför influensasäsongen

Nu är hösten snart här, och med den kommer också influensasäsongen. Min Doktor ger dig all information du behöver inför årets influensasäsong, som har vaccinationsstart för riskgrupper och vård- och omsorgspersonal den 3 november.

Nacksmärta - ett vanligt besvär du kan förebygga

Coronapandemin har gjort att många av oss har jobbat hemma sedan i våras, och hösten ser ut att bli likadan. Nacksmärta är en vanlig konsekvens av hemmakontorets begränsade ergonomiska möjligheter, men besvären kan enkelt förebyggas. Min Doktors fysioterapeut Henrik Edfeldt berättar om hur du kan undvika och behandla nacksmärta.

Tidigare artiklar

ic_newsletter

Vill du ha våra utskick?

Tillåt oss att berätta för dig om vi t.ex. utökar vårt utbud samt att skicka nyhetsbrev och tips som vi tror kan vara relevanta för dig.

Vi lämnar inte ut din adress till någon annan.