Hem > Hälsa och sjukdomar > Förkylning > Bihåleinflammation hos barn

Bihåleinflammation hos barn

Bihåleinflammation orsakas ofta av en förkylning och innebär att slemhinnorna i bihålorna blir inflammerade. Vanliga symptom är nästäppa, ont i pannan och kinderna samt smärta i käke och tänder. Bihåleinflammation är ovanligt hos barn och kan behandlas med medicin.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid bihåleinflammation hos barn

Bihåleinflammation innebär att bihålornas slemhinnor blir inflammerade, ofta till följd av en förkylning. Inflammationen uppstår oftast i slemhinnorna i ansiktets käkbihålor. Slemhinnor i andra bihålor, till exempel silbenshålorna, kan också bli inflammerade och infekterade.

Vanliga symptom på bihåleinflammation är att ditt barn får nästäppa, ont i kinderna, ont i pannan samt får ont eller upplever en tryckande smärta i tänderna. Barnet kan i vissa fall också bli stelt i nacken. Bihåleinflammation smittar inte.

Det är ovanligt att barn under 6 år drabbas av bihåleinflammation, eftersom vissa bihålor inte är fullt utvecklade hos småbarn. Det är något vanligare att barn på 3 till 5 år drabbas av inflammation i silbenshålorna, så kallad etmoidit, eftersom de är mer utvecklade hos småbarn och spädbarn. Inflammation i silbenshålorna kännetecknas av hög feber och att det blir rött och svullet runt ögonen. Etmoidit kan vara ett allvarligt tillstånd och du ska söka vård för ditt barn, om barnet uppvisar symptom på sjukdomen.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård akut, om ditt barn blir rött och svullet runt ögonen och samtidigt får hög feber, blir stelt i nacken eller har mycket ont i pannan och kinderna.

Behandling

Bihåleinflammation går ofta över av sig själv, men det kan behövas behandling för att lindra symptomen, vilka främst orsakas av svullnad i bihålorna. Oftast ges medicin i form av nässprej som minskar svullnaden.

Ibland kan det behövas annan behandling. Ta kontakt med en läkare, om du har frågor kring medicinering.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Bihåleinflammation kan vara mycket besvärligt, särskilt för små barn på 1 till 2 år, som inte fullt ut kan berätta om sina besvär. Det är då viktigt att försöka minska svullnaden.

Se till att ditt barn eller din bebis sover med huvudet upphöjt och att barnet håller huvudet upprätt eller är uppe och rör på sig med jämna mellanrum, eftersom det minskar svullnaden och därmed besvären.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för bihåleinflammation, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor