Hem > Hälsa och sjukdomar > Bihåleinflammation hos barn

Bihåleinflammation hos barn

Bihåleinflammation orsakas ofta av en förkylning och innebär att slemhinnorna i bihålorna blir inflammerade. Vanliga symptom är nästäppa, ont i pannan och kinderna samt smärta i käke och tänder. Bihåleinflammation hos barn är ovanligt och kan behandlas effektivt med olika mediciner.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid bihåleinflammation hos barn

Bihåleinflammation är när bihålornas slemhinnor blir inflammerade, ofta som en följd av en förkylning. Inflammationen uppstår oftast i slemhinnorna i ansiktets käkbihålor. Även slemhinnor i andra bihålor, till exempel silbenshålor, kan bli inflammerade och infekterade. Vanliga symptom på bihåleinflammation kan vara att ditt barn får nästäppa, ont i kinder, ont i pannan, samt får ont eller upplever en tryckande smärta i tänderna. Barnet kan i vissa fall även bli stel i nacken. Bihåleinflammation kan inte smitta.

Det är ovanligt att barn under 6 år drabbas av bihåleinflammation, då vissa bihålor inte är fullt utvecklade hos småbarn. Det är något vanligare att barn i 3-, 4- och 5-årsåldern drabbas av en inflammation i silbenshålorna, då de är mer utvecklade hos barn och spädbarn. Inflammation i silbenshålorna kallas även etmoidit och kännetecknas av hög feber och att det blir rött och svullet kring ögat. Etmoidit kan vara ett allvarligt tillstånd och du ska söka vård för ditt barn om hen upplever några symptom som tyder på etmoidit.

Vad kan jag göra själv?

Bihåleinflammation kan vara mycket besvärligt, särskilt för små barn i 1- och 2-årsåldern som inte fullt ut kan kommunicera sina besvär. Det är då viktigt att försöka minska svullnaden. Se till att ditt barn eller din bebis sover med huvudet upphöjt och se till att hen håller huvudet upprätt eller är uppe och rör sig med jämna mellanrum, då det minskar svullnaden och därmed besvären.

När ska jag söka vård?

Du ska söka akut vård om ditt barn blir röd och svullen runt ögonen och samtidigt får hög feber, eller om hen blir stel i nacken eller har mycket ont i panna och i kinder.

Behandling

Bihåleinflammation går ofta över av sig själv, men det kan behövas behandling för att lindra symptomen som först och främst orsakas av svullnaden i bihålorna. Oftast ges medicin i form av nässprej som minskar svullnaden. Ibland kan det behövas annan behandling. Ta kontakt med en läkare om du har frågor kring medicinering.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för bihåleinflammation är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190402