Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Förkylningsastma hos barn

Förkylningsastma är vanligt hos små barn och innebär att barnet upplever astmabesvär i samband med en förkylning eller infektion. Vanliga symptom är långvarig och återkommande hosta, andningssvårigheter och pipande ljud i samband med andning. Förkylningsastma försvinner ofta med åldern.

Orsak och symptom vid förkylningsastma hos barn

Förkylningsastma är en sjukdom som påverkar luftrören i lungorna och innebär att ditt barn upplever astmabesvär enbart i samband med att hen är förkyld eller har en luftvägsinfektion. När det gäller yngre barn brukar man ofta skilja mellan förkylningsastma och vanlig astma.

Förkylningsastma är särskilt vanligt hos barn i 1- till 3-årsåldern och vanliga symptom är återkommande och långvarig hosta, andningssvårigheter och att det piper i samband med att ditt barn eller din bebis andas. Eftersom det är infektioner som utlöser astmareaktionen, förekommer symptomen ofta tillsammans med vanliga förkylningssymptom, såsom feber och halsont. Oftast försvinner denna typ av astma innan barnet når 4- till 5-årsåldern.

Om astmabesvären förekommer vid andra tillfällen än i samband med förkylning och inte försvinner när barnet har blivit 6 till 7 år gammalt, kan det vara ett tecken på att barnet lider av vanlig astma. Vanlig astma är en luftvägsinflammation som brukar förekomma i samband med olika allergier, exempelvis pollen- eller pälsallergi. Astman kan då utlösas av att barnet kommer i kontakt med det allergiframkallande ämnet.

När ska jag söka vård?

Du ska genast söka vård på en akutmottagning om ditt barn eller din bebis har andningssvårigheter eller om huden blir blek eller blåaktig.

Om du märker av att ditt barn återkommande besväras av astmaliknande symptom, kan det vara aktuellt att hen får genomgå en astmautredning för att avgöra om det är något annat än en infektion som utlöser astman. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare för en sådan utredning.

Behandling

Det finns effektiv behandling och olika typer av medicin som du kan få förskrivet av läkare för att lindra astmabesvär som uppstår i samband med förkylning. Vid förkylningsastma beror behandlingen på hur besvärliga symptomen är. Oftast sker behandlingen med hjälp av luftrörsvidgande medicin som ditt barn andas in med hjälp av en inhalator. Ibland kan det även behövas inflammationsdämpande medicin.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn eller din bebis får återkommande besvär med astma i samband med förkylning eller infektioner, är det bra att undvika att hen blir smittad. Håll god handhygien under förkylningstider och undvik att ditt barn kommer i kontakt med sjuka personer.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för förkylningsastma, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för förkylningsastma hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab