Hem > Hälsa och sjukdomar > Förkylning > Körtelfeber hos barn

Körtelfeber hos barn

Körtelfeber orsakas av ett virus. Sjukdomen är vanligast bland lite äldre barn och ungdomar, men även bebisar och mindre barn kan smittas. Symptomen liknar de som kan uppträda vid förkylning, till exempel feber och ont i halsen.

Sök vård för körtelfeberÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid körtelfeber hos barn

Körtelfeber hos barn orsakas av ett virus som heter Epstein-Barr. Sjukdomen smittar via saliv eller direkt hudkontakt. Det är vanligast att lite äldre barn och unga vuxna smittas. Den som en gång har smittats blir immun mot sjukdomen.

Vanliga symptom vid körtelfeber är feber, ont i halsen, svullna halsmandlar och ont i musklerna. Barn som får körtelfeber kan också bli mycket trötta.

Bebisar och små barn på 1 till 3 år samt lite äldre barn på 4 till 6 år kan också få sjukdomen. De får då ofta så lätta symptom att det inte märks alternativt uppfattas som en förkylning. Det kan ta en månad innan symptomen visar sig från det tillfälle då barnet smittades.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn får hög feber som inte försvinner efter några dagar eller får andningssvårigheter, bör du låta barnet genomgå en fysisk undersökning. Det kan du göra via en vårdcentral eller en akutmottagning.

Behandling

Körtelfeber beror på ett virus. Det finns därför ingen medicin som botar, men det finns däremot medicin som kan lindra symptomen. En läkare kan förskriva febernedsättande medicin till ditt barn. Det finns också mediciner som du själv kan köpa på apoteket.

Sök vård för körtelfeber

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för körtelfeber

Vad kan jag göra själv?

Körtelfeber kan smitta vid hudkontakt, vilket innebär att god handhygien är viktig.

De besvär som uppstår vid körtelfeber går att lindra på olika sätt. Du kan ge ditt barn kall dryck och sådant som är lätt att svälja, till exempel glass. Du kan också ge barnet smärtstillande och febernedsättande medicin, som du själv kan köpa på apoteket.

Normalt går körtelfeber över efter några veckor. Det är viktigt att ditt barn tar det försiktigt med fysisk aktivitet under tillfrisknandet.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för körtelfeber, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor