Senast uppdaterad:
2023-08-21
Körtelfeber är en vanlig virusinfektion. Typiska symptom är feber, svullna lymfkörtlar, ont i halsen, huvudvärk och dålig andedräkt. Det kan ta lång tid för körtelfebern att läka ut – det är inte ovanligt med trötthet och feber i flera veckor.
Det tar oftast 4 till 6 veckor från det att man blivit smittad tills eventuella symptom visar sig.
Svullna lymfkörtlar i hals, armhålor och ljumskar
Inflammerade halsmandlar (blir röda med vita prickar på)
Ont i halsen och svårighet att svälja
Hög feber
Huvudvärk
Dålig andedräkt
Du ska alltid söka vård akut om du har körtelfeber och:
Får väldigt ont i magen, eftersom det kan bero på brusten mjälte. Om du har mycket ont i magen och blir blek och matt, ring 112 för ambulans.
Har ont i halsen och feber i mer än 3 till 4 dagar
Har stora svårigheter med att svälja eller andas
Om febern går ner och sedan kraftigt upp igen
Mår mycket dåligt och känner dig väldigt svag
Har någon annan sjukdom eller på annat sätt har försvagat immunförsvar
Antibiotika hjälper inte vid körtelfeber, eftersom sjukdomen orsakas av virus. Det går inte heller att vaccinera sig mot körtelfeber.
Receptfria, smärtstillande och febernedsättande preparat lindrar feber och minskar värk vid körtelfeber. Rådfråga gärna personal på apotek.
Barn i förskole- och lågstadieålder får bara vanliga förkylnings- och infektionssymptom som feber, snuva och halsont. Behandla som vid vanlig infektion med vila, vätska och eventuellt receptfria, smärtstillande preparat vid behov. För tonåringar gäller samma råd som för vuxna.
Sjukdomen läker ut av sig själv och under tiden kan du behandla och lindra symptomen:
Vila så mycket som möjligt.
Drick mycket vatten och gärna vätskeersättning.
Undvik fysisk aktivitet och träning direkt efter tillfrisknandet. Viruset stannar kvar i låg mängd länge i kroppen, även om du känner dig frisk.
Eftersom mjälten påverkas och lättare skadas vid körtelfeber är det speciellt viktigt att undvika sporter som riskerar fall eller klämning, som till exempel ridning och fotboll.
Även levern påverkas av körtelfeber. Undvik eller drick därför mindre alkohol för att inte belasta levern. Du kan ta blodprov hos läkare för att ta reda på din leverstatus.
Om du misstänker att du har fått körtelfeber, går det bra att konsultera Min Doktor för diagnos och hjälp.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013