Hem > Hälsa och sjukdomar > Ont i armhålan

Ont i armhålan

Svullna lymfkörtlar är en vanlig orsak till att man har ont eller känner ömhet i armhålan. Lymfkörtlarna är en del av immunförsvaret och de brukar svullna upp i samband med att de producerar antikroppar vid virus- och bakterieinfektioner eller när ett sår är infekterat.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om ont i armhålan

I kroppen finns mellan 500 och 1000 lymfkörtlar och de finns inte bara i armhålorna utan även bland annat nacken, ljumskarna och bakom bröstbenet.

Du kan känna lymfkörtlarna som ömma knölar under huden när du har en infektion i kroppen, till exempel en förkylning eller halsfluss. Svullnaden brukar gå tillbaka när du blir frisk. Är lymfkörtlarna större än två centimeter stora bör du kontakta en läkare.

Svullna lymfkörtlar kan i sällsynta fall bero på turberkulos, harpest eller cancersjukdomar som leukemi.

Symptom vid ont i armhålan

Har du en svullen lymfkörtel i armhålan så känns den ofta öm när du tar på den. Det  är vanligt när svullnaden beror på en infektion. Lymfkörtlarna kan också vara svullna utan att det gör ont. Det beror på att det kan ta tid för svullnaden att lägga sig efter att infektionen i kroppen läkt ut.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som orsakar smärtan i armhålan.

Om du har svullna lymfkörtlar i armhålan som beror på en bakterieinfektion, till exempel halsfluss, kan du behöva få hjälp med behandling. Redan efter några dagars behandling brukar svullnaden gå ner.

Svullnar lymfkörtlarna upp på flera ställen på kroppen och du samtidigt får feber och känner dig trött behöver du ta kontakt med sjukvården.

Sök vård för ont i armhålan

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i armhålan

Vad kan jag göra själv?

Har du svullna lymfkörtlar som är orsakade av en virus- eller bakterieinfektion är det viktigt att du vilar så att kroppen får chans att läka ut sjukdomen.

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor kan hjälpa till med bedömning om du har en infektion där du också har svullna lymfkörtlar.