Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Svullna lymfkörtlar

Svullna lymfkörtlar är en vanlig orsak till att man har ont eller känner ömhet i armhålan. Lymfkörtlarna är en del av immunförsvaret och brukar svullna upp i samband med att de producerar antikroppar vid virus- och bakterieinfektioner eller när ett sår har blivit infekterat.

Allmänt om svullna lymfkörtlar

Lymfkörtlarna är en del av kroppens immunförsvar och fungerar som ett filter. De skyddar kroppen från bakterier och andra mikroorganismer genom att lymfan renas från skadliga ämnen. I lymfkörteln förvaras också kroppens vita blodceller, vilka tar död på skadliga organismer i kroppen.

I kroppen finns 500-1000 lymfkörtlar. De finns inte bara i armhålorna, utan även på andra ställen: 

  • I armhålan

  • Under käken

  • I nacken

  • I ljumsken

  • Ovanför nyckelbenet

Det är vanligt med svullna lymfkörtlar hos både vuxna och barn. Eftersom lymfkörtlarna är en del av immunförsvaret, kan du känna dem som ömma knölar under huden i samband med en infektion såsom förkylning eller halsfluss.

Svullnad kan uppstå i alla typer av lymfkörtlar. Utöver i armhålan är det vanligt att uppleva svullnad i halsens lymfkörtlar. Svullnaden brukar gå tillbaka när du blir frisk. 

Du kan också få en infektion direkt i lymfkörtlarna, om du har fått ett sår som gjort att bakterier har kommit in i körteln.

Om knölarna är större än 2 cm eller hårda, orörliga och mycket ömma, bör de undersökas av läkare. Att få svullna lymfkörtlar är oftast ofarligt, men det kan i sällsynta fall vara tecken på en allvarligare sjukdom, såsom tuberkulos, harpest eller cancersjukdomar såsom leukemi.

Symptom vid ont i armhålan

Om du har en svullen lymfkörtel i armhålan, kan den kännas öm när du tar på den, vilket är vanligt när svullnaden beror på en infektion.

Lymfkörtlarna kan också vara svullna utan att det gör ont. Det beror på att det kan ta tid för svullnaden att lägga sig efter att infektionen i kroppen har läkt ut.

Hur behandlar man svullna lymfkörtlar?

Vilken behandling du får beror på vad som orsakar smärtan i armhålan.

Om du har svullna lymfkörtlar i armhålan som beror på en bakteriell infektion, till exempel halsfluss, kan du behöva hjälp med behandling. Redan efter några dagars behandling brukar svullnaden gå ner.

Om lymfkörtlarna svullnar upp på flera ställen på kroppen och du samtidigt får feber och känner dig trött, behöver du ta kontakt med sjukvården.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Om du har svullna lymfkörtlar som är orsakade av en virus- eller bakterieinfektion, är det viktigt att du vilar, så att kroppen får chans att läka ut sjukdomen.

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor kan hjälpa dig med bedömning, om du har en infektion där du också har svullna lymfkörtlar.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab