Hem > Hälsa och sjukdomar > Ont i bröstet

Ont i bröstet

Att ha ont i bröstet kan bero på olika orsaker. Det kan till exempel vara kopplat till en hjärt- och kärlsjukdom som kärlkramp. Bröstsmärtor kan även uppstå på grund av mag- och tarmrelaterade besvär eller av psykologiska orsaker.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid ont i bröstet

Symptomen ser olika ut beroende på vad som orsakar smärtan.

  • I mag- och tarmkanalen kan både halsbränna, sura uppstötningar, gallstensanfall, bukspottskörtelinflammation, bråck i magmunnen samt magkatarr och magsår ge bröstsmärtor.
  • Vid hjärt- och kärlsjukdom kan ont i bröstet bero på kärlkramp. Blir det helt stopp för blodflödet drabbas vi av en hjärtinfarkt som förutom bröstsmärtor som strålar ut i armar även ger andnöd, illamående, yrsel och hjärtklappning.
  • Muskelspänningar och överansträngda muskler i bröstkorgen kan också ge bröstsmärtor. Här kan det röra sig om både en tillfällig muskelspänning eller muskelinflammation.
  • Vid psykologiska orsaker som oro, ångest och depression är det vanligt att få symptom som ont i bröstet.

Behandling

Beroende på orsaken till dina bröstsmärtor kan behandlingen se mycket olika ut. Om psykologiska orsaker ligger bakom kan du behöva psykologhjälp, terapi och eventuellt antidepressiva preparat.

Beror det på halsbränna och sura uppstötningar kan du behöva ett medel som neutraliserar det sura magsäcksinnehållet.

Är dina bröstsmärtsymptom relaterade till hjärt- eller kärlproblem kan du behöva preparat som ökar blodflödet, motverkar blodproppsbildning och minskar påfrestningarna på hjärtat. Här kan även vissa operationer och ingrepp behöva utföras.

Du ska omedelbart söka vård på närmaste akutmottagning om du har haft ont i bröstet i mer än 15 minuter, eller om du har bröstsmärta och samtidigt känner dig andfådd, illamående, kallsvettig, yr och/eller har oregelbundna hjärtslag.

I de allra flesta fall är bröstsmärtor hos barn muskel- eller skelettrelaterat. Ett tillfälligt, ofarligt tillstånd som går över av sig själv. Liksom hos vuxna kan psykologiska faktorer ge ont i bröstet.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Vid problem med bröstsmärtor och ont i bröstet som inte beror på ett akut tillstånd kan livsstilsförändringar som rökstopp, motion, bra och regelbundna måltider samt tillräckligt med sömn och återhämtning vid stress minska problemen.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har återkommande bröstsmärtor som avtar efter en stund (och som inte pågår mer än 15 minuter) eller om du tror att dina bröstsmärtor har en psykologisk förklaring kan du få hjälp genom Min Doktor.