Hem > Hälsa och sjukdomar > Luftvägs- och andningsbesvär > Ont i halsen hos barn

Ont i halsen hos barn

Det är vanligt att små barn får ont i halsen. Förkylning är en vanlig orsak, men det finns flera andra sjukdomar som kan ge lättare eller kraftigare halsont. Ofta får barnet samtidigt feber, snuva och hosta. Halsont kan vara jobbigt för barnet, men går i regel över efter några dagar. Ibland kan läkarvård behövas.

Sök vård för ont i halsenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid ont i halsen hos barn

Att ett litet barn får ont i halsen är vanligt och kan ha många orsaker. Ofta handlar det om en vanlig förkylning som orsakas av virus eller bakterier. Andra symptom vid förkylning är feber, snuva och hosta. Det är vanligt att små barn på 1 till 3 år får flera förkylningar per år. En vanlig förkylning går i regel över på 3 till 5 dagar.

Andra orsaker till varför ett litet barn kan få ont i halsen är lunginflammation, halsfluss och scharlakansfeber. Både näsa och hals kan bli inflammerade och barnets andning kan bli ansträngd. Det är symptom som är särskilt viktiga att ta på allvar hos en bebis.

Det kan vara jobbigt för ett litet barn att ha ont i halsen, eftersom det gör ont att svälja och blir jobbigt att andas. Matlusten kan minska och barnet blir trött.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn snabbt blir sämre, får andningssvårigheter, får hög feber eller är orkeslöst, ska du omedelbart söka vård på en akutmottagning eller en vårdcentral. Titta särskilt efter tecken som att huden blir blek eller blåaktig. Andra tecken att titta efter är svullnader i halsen eller utslag på halsen.

Behandling

Det finns olika slags behandlingar som kan hjälpa när ett barn har ont i halsen. Vilken som passar bäst beror på orsaken till halsontet.

Exempel på medicin som kan hjälpa är febernedsättande eller slemlösande medicin.

Om orsaken är en bakterieinfektion, kan en läkare behöva behandla halsontet.

Sök vård för ont i halsen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i halsen

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker som du kan göra. Du kan ge ditt barn:

  • Varm eller kall dryck, som lindrar halsontet

  • Nässprej

  • Hostmedicin – om ditt barn är 2 år eller yngre, bör du rådfråga läkare innan du ger hostmedicin

  • Febernedsättande medicin, om ditt barn har hög feber

Förskolebarn i åldern 4 till 6 år kan få flera förkylningar per år. För att undvika smitta är det viktigt att tvätta händerna ofta och torka av sådant som en smittad person kan ha rört vid.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har ont i halsen, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-09-04

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor