Hem > Hälsa och sjukdomar > Ont i halsen hos barn

Ont i halsen hos barn

Ont i halsen är vanligt hos små barn. Förkylning är en vanlig orsak men det finns flera andra sjukdomar som kan ge lättare eller kraftigare halsont. Ofta får barnet samtidigt feber, snuva och hosta. Halsont kan vara jobbigt för barnet men går i regel över efter några dagar. Ibland kan läkarvård behövas.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid ont i halsen hos barn

Att ett litet barn får ont i halsen är vanligt och kan ha många orsaker. Ofta handlar det om en vanlig förkylning som orsakas av virus eller bakterier. Andra symptom vid förkylning är feber, snuva och hosta. Det är vanligt att små barn, i ålder från 1 år, 2 år och upp till 3 år får flera förkylningar på ett år. En vanlig förkylning går i regel över på tre till fem dagar.

Andra orsaker till varför ett litet barn kan få ont i halsen är lunginflammation, halsfluss eller scharlakansfeber. Både näsa och hals kan bli inflammerade och ditt barns andning kan bli ansträngd. Det är symptom som är särskilt viktiga att ta på allvar hos en bebis.

Ont i halsen kan vara jobbigt för ditt barn. Det gör ont att svälja och blir jobbigt att andas. Matlusten kan minska och barnet blir trött.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker som du kan göra. Du kan ge varm eller kall dryck samt nässprej. Du kan även ge hostmedicin. Om barnet är 2 år eller yngre bör du rådfråga läkare innan du ger hostmedicin. Om barnet har hög feber kan du ge febernedsättande medicin.

Förskolebarn i åldern 4 år, 5 år och 6 år kan få flera förkylningar på ett år. För att undvika smitta är det viktigt att tvätta händerna och att torka av sådant som en smittad kan ha rört vid.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn snabbt blir sämre, får andningssvårigheter, får hög feber eller är orkeslös ska du omedelbart söka vård på en akutmottagning eller en vårdcentral. Titta särskilt efter tecken som att huden blir blek eller blåaktig. Andra tecken att titta efter är svullnader i halsen eller utslag på halsen.

Behandling

Det finns olika slags behandling när ett barn har ont i halsen. Vilken som är bäst beror på vad orsaken är. Om orsaken är en bakterieinfektion kan en läkare vid behov behöva behandla ont i halsen. Andra exempel på medicin som kan hjälpa mot besvären vid ont i halsen är febernedsättande eller slemlösande medicin.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har ont i halsen är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190402