Hem > Hälsa och sjukdomar > Luftvägs- och andningsbesvär > Krupp hos barn

Krupp hos barn

Krupp är en sjukdom som beror på en infektion i de övre luftvägarna. Vanliga symptom är att halsen svullnar och det blir svårt att andas. Lättare krupp kan behandlas hemma. I svårare fall kan vård behövas.

Sök vård för kruppÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid krupp hos barn

Krupp hos barn är en sjukdom som beror på en infektion i de övre luftvägarna som gör att halsen svullnar. Detta kallades tidigare för ”falsk krupp”. Krupp kan uppstå vid förkylning och andra virusinfektioner. Virusinfektioner är vanliga och det är svårt att undvika att ditt barn smittas genom virus i luften eller via händerna. Krupp uppträder oftast under hösten och vårvintern hos bebisar och barn upp till 6 års ålder. En bebis eller ett barn som tidigare haft krupp får det oftare igen än andra barn.

Vanliga symptom vid krupp är svårigheter att andas, skällande hosta och en väsande andning. Ofta har barnet redan haft andra förkylningssymptom som feber. Symptomen kommer ofta på natten, efter en stunds sömn.

Lättare krupp är inte farligt, däremot kan det vara väldigt obehagligt för både ditt barn och för dig som förälder. Att inte kunna andas obehindrat kan skapa stark oro hos barnet och kan leda till att det blir svårt att sova, vilket i sin tur kan göra besvären större. Krupp går normalt över efter 3 till 4 dagar.

Vid allvarligare besvär kan barnet behöva behandling. Då får barnet hjälp för att minska svullnaden och därmed underlätta andningen.

När ska jag söka vård?

Om besvären avtar efter att du har hjälpt ditt barn med andningen, kan du avvakta. Om det inte blir bättre efter 30 minuter, behöver du söka akut hjälp. Exempel på symptom som kan föranleda detta är svåra andningsbesvär och hög feber.

I allvarligare fall kan du behöva ringa 112. Exempel på sådana situationer är allvarligare andningsbesvär, läppar som blir blå, blåaktiga fingrar eller att ditt barn blir mycket trött och svagt i kroppen.

Behandling

Oftast behöver en läkare bara genomföra en vanlig kroppsundersökning för att utreda om det rör sig om krupp.

Krupp hos barn kan behandlas med medicin på en akutmottagning, vårdcentral eller hemma. Ofta får barnet andas in preparat som minskar svullnaden i halsens slemhinnor och underlättar andningen och hjälper på det sättet barnet att slappna av.

Sök vård för krupp

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för krupp

Vad kan jag göra själv?

Du som förälder kan göra mycket för att lugna ditt barn när du misstänker krupp. Ett sätt är att hjälpa barnet att andas in kall, fuktig luft. Det kan du till exempel göra genom att öppna ett fönster, öppna frysen eller att ta en promenad. Fuktig luft från en varm dusch hjälper också. Du kan även ge kall dryck för att lindra och nässprej om det är täppt i näsan. Tänk också på att själv uppträda lugnt, eftersom det är naturligt att barnet kan känna stark oro vid krupp. Slappnar barnet av går det lättare att andas.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för krupp, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor