Hem > Hälsa och sjukdomar > Luftvägs- och andningsbesvär hos barn

Luftvägs- och andningsbesvär hos barn

Vad är skillnaden på akut bronkit och obstruktiv bronkit? Vad är falsk krupp? Varför drabbas mitt barn av återkommande halsfluss? Kan min bebis lida av sömnapné? Hur tidigt kan ett spädbarn vaccineras mot kikhosta? Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa.

Vi på Min Doktor har samlat det du behöver veta om vanliga symptom och behandling av olika typer av luftvägs- och andningsbesvär som kan uppstå hos barn. Vi samlar även råd om medicin och eventuell huskur som kan lindra besvären för ditt barn. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1–6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Generellt om luftvägs- och andningsbesvär

Luftvägs- och andningsbesvär är mycket vanligt förekommande, särskilt hos småbarn och barn som är mellan 1 och 6 år gamla. En förkylning orsakad av virus eller bakterier är den vanligaste anledningen till att ditt barn eller din bebis drabbas av olika luftvägsbesvär. Till exempel kan RS-virus smitta mycket lätt mellan små barn och även orsaka andra luftvägsbesvär, exempelvis luftrörskatarr. Bakterier, så som streptokocker, kan vara orsaken till att ditt barn drabbas av halsfluss. Även lunginflammation kan orsakas av bakterier eller virus. Om ditt barn besväras av hosta eller slemhosta, ont i halsen, nästäppa, svullna halsmandlar eller krupp är den vanligaste orsaken alltså olika bakterier och virus. Hos bebisar kan även rosslig och ansträngd andning vara besvär som förekommer i samband med förkylning. Ofta får barnet även andra symptom så som feber, huvudvärk, blir snorig med färgat snor och ibland även kräkningar.

Det kan ibland vara svårt för föräldrar och vårdnadshavare att veta vad orsaken till olika luftvägs- och andningsbesvär är. Rethosta, torrhosta eller så kallad natthosta kan i vissa fall vara symptom på en vanlig förkylning eller andra besvär som ofta går över av sig själva. Om hostan förekommer i samband med att barnet har svårt att andas kan det även bero på att ditt barn lider av astma eller förkylningsastma.

Behandling av olika luftvägs- och andningsbesvär hos barn kan ges på olika sätt. Det beror helt på anledningen till besvären. Förkylningar kan ofta behandlas effektivt med hjälp av nässprej i olika former, hostmedicin, medicin mot halsont och vid behov inflammationshämmande eller luftrörsvidgande preparat. Du bör prata med en läkare om vilka mediciner som du kan ge ditt barn. För barn och bebisar mellan 0 och 3 år finns det till exempel speciella nässprejer och koksaltlösningar, och till barn i 4-, 5-, och 6-årsåldern kan det vara okej att ge andra mediciner.

Andra besvär kan behöva annan typ av behandling. Om du misstänker att ditt barn eller bebis lider av astma eller förkylningsastma kan hen behöva utredas av en läkare, och mot kikhosta brukar man oftast vaccinera.

Nedan har vi samlat information om olika typer av vanligt förekommande luftvägs- och andningsbesvär hos barn, vanliga symptom, vad du som förälder kan göra och vilken vård och behandling som kan behövas.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar luftvägs- och andningsbesvär är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190311