Hem > Hälsa och sjukdomar > Luftvägs- och andningsbesvär > Halsfluss hos barn

Halsfluss hos barn

Halsfluss är en sjukdom som beror på en infektion i halsmandlarna. Det gör då ofta ont i halsen och ont att svälja. Andra symptom kan vara feber, hosta eller förkylning, beroende på om halsflussen orsakas av virus eller bakterier. Halsfluss kan lindras och i vissa fall behandlas.

Sök vård för halsflussÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid halsfluss hos barn

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna, som antingen beror på bakterier (streptokocker) eller virus. Halsfluss kan smitta via luften eller vid direkt hudkontakt. Det är därför vanligt med smitta inom familjen. Det är ovanligt att bebisar får halsfluss, eftersom deras halsmandlar är så små.

Halsfluss är ofta jobbigt för barn. Det gör ont i halsen, är svårt att svälja och ibland kan det göra så ont att barnet inte vill äta. Det finns även andra symptom att vara uppmärksam på. Feber eller ont i halsen är tecken på en bakterieinfektion, medan snuva, hosta eller förkylning kan indikera en virusinfektion. Ibland kan du också upptäcka rodnader eller en beläggning på ditt barns tunga.

Från det att ditt barn har smittats till dess att ni märker de första symptomen tar det ofta 1 till 3 dagar.

När ska jag söka vård?

Om besvären inte går över efter en vecka eller om barnet får hög feber, bör du söka vård. Det är också viktigt att söka vård vid symptom såsom svullnad i halsen eller utslag på halsen. Om symptomen inte behandlas, kan de leda till större besvär hos ditt barn.

Behandling

För att veta om det är en bakterieinfektion (streptokocker) eller ett virus som har orsakat halsflussen behövs en så kallad halsodling. Om det är bakterier som är orsaken, kan de behöva behandlas.

Det finns också flera olika behandlingar som kan lindra och hjälpa vid halsfluss. Om ditt barn har feber och ont, kan du ge febernedsättande och smärtstillande medicin som du själv kan köpa på apoteket.

Sök vård för halsfluss

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för halsfluss

Vad kan jag göra själv?

Det viktigaste du kan göra i förebyggande syfte är att ha god handhygien.

Om du misstänker att ditt barn har smittats, är det viktigt att du tittar efter olika reaktioner och hur många dagar som barnet haft dem.

Om ditt barn har symptom på halsfluss, finns det mycket som du kan göra för att lindra det onda. Du kan ge dryck som är lättare att svälja än mat och febernedsättande medicin för att mota feber.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för halsfluss, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor