Hem > Hälsa och sjukdomar > Luftvägs- och andningsbesvär > Rethosta hos barn

Rethosta hos barn

Hosta är en del av kroppens försvar och kan pågå i några veckor. Rethosta hos barn kallas också för torrhosta. Den kan ha flera orsaker varav den vanligaste är förkylning. Andra orsaker är kikhosta och lunginflammation. Symptom som kan förekomma i samband med rethosta är feber och ansträngd andning.

Sök vård för hostaÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid rethosta hos barn

Rethosta hos barn kallas också för torrhosta. Den kan ha flera orsaker. Den vanligaste är förkylning, som orsakas av virus eller bakterier. Andra orsaker är kikhosta, lunginflammation och astma.

Hosta är en del av kroppens försvar. Den ska därför inte dämpas i onödan. Hosta kan också uppstå vid kontakt med rök eller något annat som retar ditt barns luftvägar. Hostan kan pågå i några veckor.

Andra symptom som kan förekomma tillsammans med rethosta är feber och ansträngd andning.

När ska jag söka vård?

Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på hosta hos bebisar, men även hos små barn i 1- till 3-årsåldern, eller hos ännu äldre barn i 4- till 6-årsåldern, är det viktigt att du observerar och gärna skriver ned hur symptomen utvecklar sig.

Tecken som innebär att du kan behöva söka vård är att hostan förvärras, att barnet har feber i flera dygn, att barnets andning blir ansträngd eller att barnet blir hängigt och inte vill äta. Om ditt barn uppvisar dessa symptom, bör du låta barnet genomgå en fysisk undersökning på en akutmottagning eller på en vårdcentral.

Om barnet har satt något i halsen som det inte direkt kan hosta upp, behöver du omedelbart ringa 112.

Behandling

En läkare kan skriva ut febernedsättande eller luftrörsvidgande medicin som kan lindra rethostan. Om orsaken är en lunginflammation, kan annan behandling behövas.

Sök vård för hosta

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för hosta

Vad kan jag göra själv?

God handhygien är viktig i förebyggande syfte, eftersom orsaken till rethosta ofta är virus eller bakterier som lätt smittar. Tänk på att tvätta händerna och torka av sådant som en smittad person kan ha rört vid.

Du kan göra flera saker för att lindra ditt barns hosta. Varm eller kall dryck kan hjälpa, liksom att låta barnet sova med huvudet högt, vilket gör det lättare att andas och förbättrar sömnen. Du kan också ge hostmedicin, men inte om barnet är 2 år eller yngre såvida inte en läkare har föreskrivit det.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har rethosta, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Vill du veta mer om hosta, vad som orsakar den och när du bör söka hjälp? Gå i så fall in på Hostkollen.se.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-08-10

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor