Hem > Hälsa och sjukdomar > Förkylning hos barn

Förkylning hos barn

Har ditt barn feber? Vad räknas som hög feber och hur länge kan barnet ha feber utan att det är farligt? Har ditt barn hosta, snor eller är täppt i näsan? Vad är skillnaden mellan förkylningsastma och vanlig astma? Hur kan man hjälpa sitt barn när det gör ont att svälja eller andas?

Som förälder uppstår många frågor rörande ditt barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det som du behöver veta om förkylning hos barn. Här finner du information om orsaker, olika symptom och vad du kan göra för att hjälpa och lindra besvären hos ditt barn. Det finns också information om olika slags behandling och medicin. Informationen vänder sig framförallt till dig som har barn i åldrarna 1 till 6 år.

Sök vård för förkylningÖppet alla dagar, dygnet runt.

Allmänt om förkylning hos barn

Förkylningar är vanligast på vintern. Det är då viktigt med god handhygien för att hindra att smitta sprids. Tvätta händerna noga på dig själv och ditt barn. Om ditt barn blir sjukt, ska du låta barnet vara hemma, för att låta det vila ordentligt, men också för att undvika att sprida smitta.

Förkylning är något som de flesta barn får, ibland flera gånger på ett år. Förkylningar hos barn beror på infektioner i näsan eller i luftvägarna. Den vanligaste orsaken är virus, men förkylning kan också bero på bakterier.

Förkylningar kan ha många symptom. Några av de vanligaste är feber som kan bli hög, att ditt barn blir snorigt eller har snuva, ont i halsen, pipande andning, diarré och allmän trötthet.

Det som först upplevs som en vanlig förkylning kan utvecklas till eller vara andra sjukdomar. Exempel är bihåleinflammation, influensa och körtelfeber. Förkylningsastma kan också uppträda hos små barn – symptomen liknar dem vid vanlig astma.

Det finns febernedsättande medicin och hostmedicin som du själv kan köpa på apoteket. Vid nästäppa och rinnande ögon finns ögon- eller nässprej som lindrar ditt barns besvär.

Nedan har vi samlat information om olika slags förkylningsbesvär hos barn, vanliga symptom, vad du kan göra själv som förälder, när du bör söka vård och vilka slags behandlingar som finns.

Sök vård för förkylning

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för förkylning

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom på förkylning, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-02-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor