Förkylning hos barn

Träffa läkare online

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Har ditt barn feber? Vad räknas som hög feber och hur länge kan barnet ha feber utan att det är farligt? Har ditt barn hosta, snor eller är täppt i näsan? Vad är skillnaden mellan förkylningsastma och vanlig astma? Hur kan man hjälpa sitt barn när det gör ont att svälja eller andas?Som förälder uppstår många frågor rörande ditt barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat lättbegriplig information om förkylning hos barn. Här finner du information om orsaker, olika symptom och vad du som förälder kan göra för att hjälpa och lindra besvären hos ditt barn. Det finns också information om olika slags behandling och medicin. Informationen vänder sig framför allt till dig som har ett spädbarn, en bebis eller småbarn som är i 1-, 2-, 3-årsåldern, eller ännu äldre barn, i 4-, 5, eller 6-årsåldern.

Allmänt om förkylning hos barn

Förkylningar är vanligast på vintern. Det är viktigt med god handhygien för att hindra att smitta sprids. Tvätta händerna noga på dig själv och ditt barn. Blir barnet sjukt ska du låta det vara hemma, för att låta det vila ordentligt, men också för att undvika att sprida smitta.

Förkylning är något som de flesta barn får, ibland flera gånger på ett år. Förkylningar hos barn beror på infektioner i näsan eller i luftvägarna. Den vanligaste orsaken är virus men de kan också bero på bakterier.

Förkylningar kan ha många symptom. Några av de vanligaste är feber som kan bli hög, att ditt barn blir snorigt eller har snuva, ont i halsen, pipande andning, diarré och allmän trötthet.

Det som först upplevs som en vanlig förkylning kan utvecklas till eller vara andra sjukdomar. Exempel är bihåleinflammation, influensa och körtelfeber. Förkylningsastma kan också uppträda hos små barn, symptomen liknar dem vid vanlig astma.

Det finns febernedsättande medicin och hostmedicin som du själv kan köpa på ett apotek. Vid nästäppa och rinnande ögon finns ögon- eller nässprej som lindrar ditt barns besvär.

Nedan har vi samlat information om olika slags förkylningsbesvär hos barn, vanliga symptom, vad du kan göra själv som förälder, när du bör söka vård och vilka slags behandlingar som finns.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för förkylning är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Faktagranskad av:
Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190402

Trygg vård när du behöver det

0 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det