Hem > Hälsa och sjukdomar > Förkylning > Nästäppa hos barn

Nästäppa hos barn

Nästäppa är mycket vanligt förekommande hos barn och kan bero på flera olika saker. Det är vanligtvis ett symptom på en förkylning, men kan också orsakas av allergier och känsliga slemhinnor. Behandling ges ofta i form av nässprej eller koksaltlösning.

Sök vård för nästäppaÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid nästäppa hos barn

Nästäppa hos barn är mycket vanligt förekommande och kan vara symptom på flera olika saker. Att ditt barn eller din bebis är täppt i näsan samtidigt som hen har en snuva eller är snorig kan bero på en förkylning eller annan smitta, allergier, känsliga slemhinnor eller trånga luftvägar i näsan. Oftast är det en förkylning som orsakar nästäppan och då är det inte ovanligt med andra symptom, såsom färgat snor och feber.

Hos småbarn kan nästäppa också orsakas av att körteln bakom näsan, även kallad adenoiden, är förstorad. Det kan göra att barnet får svårt att andas genom näsan. Detta gäller inte minst bebisar och barn som är 1 till 3 år gamla, eftersom körteln ofta tillbakabildas när barnet blir äldre.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn får mycket svårt att andas eller om huden blir blek och blåaktig, ska du genast söka akutvård.

Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare, om ditt barn eller din bebis haft besvär med nästäppa i flera veckor, eller om hen återkommande blir täppt i näsan. Det kan bero på en allergi och då är det viktigt att ditt barn genomgår en utredning för att avgöra vilken typ av allergi det kan röra sig om.

Behandling

Behandling av nästäppa kan ges på olika sätt, beroende på vad orsaken är. Nässprej och koksaltlösningar ges ofta som behandling för att lindra besvär vid förkylning eller vid nästäppa som orsakas av allergier.

Du kan prata med en läkare om vilken behandling som är bäst för ditt barn. Det finns till exempel nässprejer och koksaltlösningar anpassade för bebisar och barn mellan 0 och 3 år. Sådana preparat kan du köpa själv på apoteket. För barn i 4- till 6-årsåldern kan det vara okej att ge andra typer av medicin.

Sök vård för nästäppa

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för nästäppa

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn eller bebis besväras av en jobbig nästäppa, kan du se till att hen sover med huvudet upphöjt för att underlätta andningen.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har nästäppa, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor