Hem > Hälsa och sjukdomar > Förkylning > Influensa hos barn

Influensa hos barn

Influensa är en infektion i luftvägarna som beror på ett virus. Det finns flera symptom på influensa, till exempel feber, halsont och huvudvärk.

Influensa är särskilt vanligt på vintern. Bebisar och små barn drabbas oftare än lite större barn. Idag kan dock de flesta barn vaccineras mot influensa.

Sök vård för influensaÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid influensa hos barn

Influensa är en infektion i luftvägarna som beror på ett virus. Influensa är vanligast på vintern. Spädbarn, bebisar och småbarn på 1 till 2 år drabbas oftare av influensa än lite äldre barn på 3 till 6 år.

Influensa kan ge en mängd olika symptom, till exempel feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta och röda och ömmande ögon. Hos små barn kan influensa också leda till diarré, illamående, kräkningar och magont.

Influensa går ofta över på en vecka, men kan leda till andra sjukdomar, till exempel luftvägsinfektioner eller öroninflammation.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn har hög feber som inte går ner efter 3 till 4 dagar, ska du ta kontakt med en vårdcentral eller akutmottagning. Detta gäller också om ditt barn har hög feber som först går ner och sedan börjar stiga igen eller om barnet får andningsbesvär.

Behandling

De finns olika sorters behandling som kan lindra symptomen för influensa, till exempel febernedsättande medicin som du själv kan köpa på apoteket.

Sök vård för influensa

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för influensa

Vad kan jag göra själv?

Både vuxna och barn kan vaccinera sig mot influensa. Moderna influensavaccineer ger ett gott skydd, men ingen garanti mot smitta. Observera dock att barn som är yngre än 2 år inte ska vaccineras mot influensa. Det ska inte heller barn som har nedsatt immunförsvar på grund av annan sjukdom.

Eftersom influensa smittar lätt, är det viktigt att alltid tvätta händerna noga, både på dig själv och på ditt barn.

Influensa beror på ett virus, vilket innebär att sjukdomen inte går att bota. Det finns däremot många saker som du kan göra för att lindra symptomen hos ditt barn.

Du kan till exempel ge ditt barn mycket dryck och mat som är lätt att svälja, till exempel glass eller soppa. Du kan också ge febernedsättande medicin eller nässprej, som du själv kan köpa på apoteket.

Det är viktigt att ditt barn vilar mycket och får sova ordentligt. Att ha en extra kudde under huvudet kan hjälpa.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för influensa, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor