Hem > Hälsa och sjukdomar > Influensa hos barn

Influensa hos barn

Influensa är särskilt vanligt på vintern. Det är en infektion i luftvägarna som beror på ett virus. Bebisar och små barn får oftare influensa än lite större barn. Det finns flera symptom på influensa som feber, halsont och huvudvärk. I dag är det möjligt att vaccinera de flesta barn mot influensa.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom influensa hos barn

Influensa är en infektion i luftvägarna som beror på ett virus. Spädbarn, bebisar och småbarn i åldrarna 1 och 2 år får oftare influensa än lite större barn i 3-, 4-, 5, eller 6-årsåldern.

Influensa kan ge en mängd olika symptom som feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta, röda ögon och ömmande ögon. Hos små barn kan influensa även leda till diarré, illamående, kräkningar och magont.

Ofta går influensa över på en vecka men kan leda till andra sjukdomar, exempelvis luftvägsinfektioner eller öroninflammation.

Influensa är vanligast på vintern.

Vad kan jag göra själv?

Det är möjligt att vaccinera ditt barn mot influensa. Moderna influensavaccin ger ett gott skydd men ingen garanti mot smitta. Barn som är yngre än två år ska inte vaccineras mot influensa. Det ska inte heller barn som har ett nedsatt immunförsvar på grund av en annan sjukdom.

Eftersom influensa lätt smittar är det viktigt att alltid tvätta händerna noga, både på dig själv och på ditt barn.

Influensa beror på ett virus. Därför går det inte att bota. Du kan däremot göra många saker för att lindra symptomen hos ditt barn.

Du kan till exempel ge ditt barn mycket dryck och mat som är lätt att svälja, som glass eller soppa. Du kan också ge febernedsättande medicin som du själv kan köpa på ett apotek. Där kan du även köpa nässprej.

Det är viktigt att ditt barn vilar mycket och får sova ordentligt. Att ha en extra kudde under huvudet kan hjälpa.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn har hög feber som inte gått ner efter tre till fyra dagar ska du ta kontakt med en vårdcentral eller en akutmottagning. Det gäller också om ditt barn har hög feber som först gått ner och sedan börjar stiga igen eller om barnet får andningsbesvär.

Behandling

De finns olika sorters behandling som kan lindra symptomen från influensa, till exempel febernedsättande medicin som du kan köpa själv på apoteket.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för influensa är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190402