Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Magont hos barn

Magont hos barn

Magont är ett av de vanligaste besvären hos barn och spädbarn och kan bero på många olika saker. Olika former av virussjukdomar, förstoppning eller en viss typ av mat kan göra så att barn får ont i magen. Det finns effektiv behandling för många av de besvär som orsakar magont.

Sök vård för magontÖppet alla dagar, dygnet runt.

​Orsak och symptom vid magont hos barn

Magont är ett av de vanligaste besvären hos barn och spädbarn och kan bero på många olika saker.

Ofta förekommer smärtan i magen samtidigt som andra symptom, såsom feber, kräkningar, diarré eller gaser i magen. Om magont uppstår i samband med andra symptom, kan orsaken vara en sjukdom orsakad av virus eller bakterier. Olika former av magsjuka, exempelvis vinterkräksjuka eller rotavirus, kan ge upphov till besvärlig magont hos barn. Förkylningssjukdomar kan också orsaka magont hos småbarn.

Magont kan även bero på problem i tarmarna. Förstoppning är väldigt vanligt hos barn och kan göra att det bildas gaser som kan trycka och göra ont i magen. Om smärtan är återkommande och långvarig, kan den bero på en inflammatorisk tarmsjukdom.

Barn kan också få ont i magen om de har ätit något som orsakat en matförgiftning. Ditt barn kan även få magont av att ha ätit något som innehåller ämnen som hen är intolerant eller allergisk mot, till exempel laktos eller gluten.

I mer sällsynta fall kan magont vara symptom av en blindtarmsinflammation. Magont som uppstår vid blindtarmsinflammation brukar successivt tillta och känns oftast i den nedre delen av magens högersida. Smärta i den nedre delen av magens högersida kan också vara symptom på så kallad körtelmage.

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn eller din bebis har ont i magen och samtidigt har andra symptom, såsom feber, svullnad i mage eller ljumskar, eller om avföringen är svart eller innehåller blod, ska du söka vård. Du ska också söka vård för ditt barn om hen har mycket ont i magen eller om hen har särskilt ont i sidan av magen. ​

Behandling

Val av behandling vid magont beror på vad det är som orsakar besvären. Ibland går besvären över av sig själva och då behövs det oftast ingen behandling. I andra fall kan det behövas vissa typer av medicin för att lindra och bota besvären. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken behandling ditt barn kan få.

Vid mer sällsynta diagnoser, till exempel blindtarmsinflammation, kan det behövas behandling i form av en operation. ​

Sök vård för magont

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för magont

Vad kan jag göra själv?

​Om ditt barn har ont i magen, är det viktigt att du försöker få ditt barn att visa var i magen och på vilket sätt det gör ont. Tänk på att barn i olika åldrar beskriver besvär på olika sätt. Småbarn i 1- till 3-årsåldern kan ha svårt att beskriva smärtan och var den är lokaliserad. Barn i 4- till 6-årsåldern har ofta lättare att förklara hur de känner. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn besväras av magont, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. ​ Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. ​ Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. ​ Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-07-18

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor