Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Körtelmage hos barn

Körtelmage hos barn

Körtelmage, även kallat körtelbuk, är ett tillstånd där lymfkörtlarna i magen blir förstorade. Vanliga symptom är smärta i den nedre delen av magens högersida, feber och trötthet. Besvären av körtelmage går oftast över av sig själva.

Sök vård för körtelmageÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid körtelmage hos barn

Körtelmage, även kallat körtelbuk, är ett tillstånd där lymfkörtlarna i magen blir förstorade. Vanliga symptom är smärta i den nedre delen av magens högersida, feber och trötthet.

Besvär med körtelmage uppstår ofta efter att barnet har haft en virusinfektion, exempelvis en förkylning. Detta beror på att virusinfektioner ofta leder till att lymfkörtlarna svullnar upp. Svullna lymfkörtlar kan märkas särskilt tydligt hos barn och spädbarn, som har stora lymfkörtlar sett till kroppsstorleken och en svullnad kan då leda till smärta eller ömhet.

​Körtelmage är mer vanligt förekommande hos småbarn och spädbarn, och risken för att drabbas av körtelmage brukar minska när barnet blir äldre.

Besvären som uppstår när ett barn får körtelmage kan liknas vid de symptom som kan förekomma i samband med en blindtarmsinflammation.

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn eller din bebis visar symptom på körtelmage, eller om hen har symptom i form av kraftig magont och feber, ska du söka vård. Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.

Det är viktigt att ditt barn får genomgå en undersökning om hen uppvisar symptom för körtelmage, då symptomen är snarlika de som förekommer vid en blindtarmsinflammation. Blindtarmsinflammation är ett tillstånd som kan behöva behandling i form av en operation. ​

Behandling

​Besvären av körtelmage går oftast över av sig självt. Vanligtvis behövs det ingen behandling eller medicin. Det kan däremot vara bra att ge ditt barn smärtstillande eller febernedsättande medicin för att lindra besvären. ​

Sök vård för körtelmage

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för körtelmage

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn eller din bebis har ont i magen, är det viktigt att du försöker identifiera var i magen som det gör ont.

Barn i 1- till 3-årsåldern har ofta lite svårare att beskriva symptom. För barn i 4- till 6-årsåldern och över är det ofta lättare att visa var det gör ont eller hur smärtan känns.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för körtelmage, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. ​Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. ​Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. ​Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor